2024. szeptember 12., csütörtök

A kegyelemdöféssel még baj van

Novak Đoković két játszmában nyert Juan Martín del Potro ellen, és bejutott a dubaji torna döntőjébe, amelyben Roger Federer és Tomáš Berdych mérkőzésének továbbjutója lesz ma (szombaton) az ellenfele. Đoković játékára egyetlen észrevétel lehetséges, zsinórban harmadik meccsén a második játszma kényelmes előnyét drámává tette, mert, mint ahogyan az előző napokban a spanyol Bautista és az olasz Seppi ellen, tegnap az argentinnal szemben is nem tudta bevinni a kegyelemdöfést, és véget vetni a küzdelemnek.

Novaknak az első játszmában egyetlen alkalom is elegendő volt, hogy előnyhöz jusson, a másodikban pedig 0:3-ról 5:3-ra fordított, s ezután előbb kihagyta a meccslabdát az ellenfél adogatásán, majd elveszítette a saját kezdőütését. Végül rövidített játékban döntöttek, amiben Đoković higgadtabb volt, és a Del Potro elleni 10. meccsén megszerezte 8. győzelmét.

Đokovićnak az idén 12:0 a mérlege, hozzászámítva a tavalyi Mestertornát már 17-es győzelmi sorozatnál tart, és ma pályafutása 36. tornagyőzelméért lép pályára. Federerrel 13:16 a mérlege, Berdychel pedig 12:1. A szerb világelső a tegnapi győzelemmel felülmúlta tavalyi dubaji eredményét, így előnyét a ranglista élén legkevesebb 120 ponttal növeli.

Florianapolisban véget ért a két magyar lány sorozata. Babos Tímeát a negyeddöntőben a román Monica Niculescu, Czink Melindát pedig a francia Kristina Mladenović győzte le. Ennek ellenére elégedettek lehetnek, hisz Babos 15-16, Czink pedig 4-5 helyet javít a ranglistán.