2024. szeptember 12., csütörtök

Felidézett párizsi emlékek

Novak Đoković megtette az Indian Wells-i út felét. Túljutott az 1000-es mestertorna harmadik akadályán is, a serlegig pedig ugyanennyi meccset kellene még megnyerni. Mint kiderült, ezúttal sem ment minden gördülékenyen, viszont a játék mégis jobb volt, mint az előző két találkozón.

Đoković a hétfőtől a legmagasabban rangsorolt amerikaival, a 25 éves Sam Querrey-vel mérkőzött, aki egyelőre utolsóként tudta legyőzni őt. A mérkőzést helyi idő szerint csütörtökön éjfél után 24 perccel kezdték, mert a szervezők hat találkozót soroltak a centerpályára, s ebből négy hosszúra, háromjátszmásra sikerült. A szokatlanul késői rajt nem hagyott nyomokat a világelsőn, hisz az első játszmát mindössze 22 perc alatt 6:0-ra nyerte meg, amivel máris felidézte az októberi párizsi meccsüket, amikor Novak szintén 6:0-ra vezetett, majd veszített. A két teniszező, persze szándék nélkül, tett róla, hogy a hasonlóság ebben ne merüljön ki. A második játszmában breakváltás után rövidítést játszottak, mint a francia főváros teremtornáján is. Novak most 5:1-re vezetett, majd 6:4-nél nem használta ki az első két mérkőzéslabdát, de a harmadikon már nem hibázott, így hajnali 1.50-kor ért véget a küzdelem. Novak idei mérlege tehát 16:0-ra javult, míg a teljes veretlenségi sorozata már 21 meccset számlál.

Đoković a mai negyeddöntőben a francia Jo-Wilfried Tsongával játszik, aki enyhébb sérülés ellenére három szoros játszmában legyőzte a kanadai reménységet, Miloš Raonićot. Novak és a francia 14-szer játszottak, a szerb 9:5-re vezet, a legutóbbi hat meccsen diadalmaskodott, Tsonga pedig 2010 januárjában, az Australian Openen ünnepelt legutóbb.

Parádés lesz az egész negyeddöntő, hisz összejött a FedererNadal csúcsrangadó, Murray az argentin Del Potróval, Berdych pedig a kiváló formában levő dél-afrikai Andersonnal játszik.

Federerék és Berdychék az éjjel játszottak, Murray-ék pedig, mint Đoković is, ma éjjel lépnek pályára.

Federer sokat szenvedett a honfitársa, Stanislas Wawrinka elleni 14. meccsen, de három játszmában kiharcolta a 13. győzelmet. Nadal a végső határokig letesztelhette pillanatnyi képességeit. A térdével a jelek szerint nem volt különösebb gond, annál több viszont a lett Ernests Gulbisszal, aki a vereség után joggal mondhatja, hogy volt alkalma a sikerre, de kihasználatlanul hagyta. Meglepően jól ellenállt az argentin Carlos Berlocq is, ami jócskán megnehezítette Andy Murray dolgát, de a kulcsfontosságú pillanatokban a skót felül tudott kerekedni. Nadal 18:10-es mérleggel indul Federer ellen, azzal, hogy ugyanitt tavaly az elődöntőben, ami egyben legutóbbi meccsük volt, a svájci győzött. Murray 5:1-re vezet Del Potro ellen, míg Anderson az eddigi öt csatában egyszer sem győzte le Berdychet.

A nőknél két orosz Marija, Sarapova és Kirilenko jutott már az elődöntőbe. Sarapova csak az első játszmában bajlódott a szívósan és okosan védekező olasz Erranival, Kirilenko pedig maratoni csatában okozott kisebb meglepetést, és a lelátóra küldte a cseh Petra Kvitovát. Az éjjel a negyeddöntő másik két meccsén Viktorija Azarenka Caroline Wozniackival, Angelique Kerber pedig Sam Stosurral mérkőzött. A női egyes elődöntője ma lesz műsoron.