2024. szeptember 1., vasárnap

Đoković nyolcadszor telel a trónon

Novak Đoković háromjátszmás nehéz csatát vívott a dán Holger Runével a torinói évzáró mestertorna A csoportjának rajtján, és a 3 óra és 6 perces mérkőzés megnyerésével nemcsak sikerrel indult a címvédés felé, hanem néhány érdekes csúcsot is megdöntött. Nyolcadszor zárja az évet a ranglista első helyén, ő lesz a legidősebb, aki a tenisz trónján telel, tegnap pedig már 399. hetét zárta a lista élén. Magától értetődő, hogy jövő hétfőn, a további torinói eredményektől függetlenül, a 400 hetes álomhatárt is megdönti, majd a következő hetekben tovább javítja.

Đoković és Rune ötödik egymás közötti meccse is érdekes és színvonalas volt, és a vasárnap esti győzelemmel Novak 3:2-re vezet. Újra meggyőződhettünk róla, hogy a szerb játékos visszavonulása utáni években a dán teniszező lehetne a spanyol Carlos Alcarazszal együtt a világelsőség egyik legkomolyabb várományosa. Ugyanez vonatkozik Novak következő ellenfelére is. A torinói 2. fordulóban a ranglistán 4. helyezett olasz Jannik Sinner lesz ma az esti programban a rivális, és a 3:0-s mérleg nem kötelezően jelent sokat, bár Đoković esélyesebbnek hirdethető. A csoport másik mai meccsén délután Sztefanosz Cicipasz és Rune vív meg a továbbjutási esély megőrzéséért.

A B csoport rajtján tegnap az Alcaraz–A. Zverev és a Medvegyev–Rubljov meccs volt műsoron.

A kanadai csapat először nyerte meg a női Billie Jean King-kupát, miután vasárnap a sevillai döntőben 2:0-ra legyőzte Olaszországot. A döntőben a 18 éves, a világranglistán 258. Marina Stakušić óriási meglepetésre jobbnak bizonyult a 43. helyezett Martina Trevisannál, majd a korábbi US Open-döntős Leylah Fernandez legyőzte Jasmine Paolinit. A győztes gárda a trófea mellé 2,4 millió dollárt kapott. A kanadai férfiválogatott tavaly először hódította el a Davis-kupát.

TORINO. – Évzáró ATP-mestertorna, A csoport, 1. forduló: Đoković–Rune 7:6, 6:7, 6:3.

SEVILLA. – B. J. King-kupa, döntő: Kanada–Olaszország 2:0 (Stakušić–Trevisan 7:5, 6:3, Fernandez–Paolini 6:2, 6:3).

B. J. KING-kupa, rájátszás: Belgium–Magyarország 3:1 (Wickmayer–Gálfi 6:2, 6:7, 6:1), Mexikó–Ausztria 3:2, Nagy-Britannia–Svédország 3:1.

CHARLESTON. – Női challenger, döntő: Navarro–Udvardy P. 6:1, 6:1.

SANTO DOMINGO. – Női ITF-torna, döntő: A. S. Sánchez–Radanović 1:6, 7:6, 6:2.

Nyitókép: Holger Rune ismét kemény ellenállást tanúsított a világelsővel szemben (Fotó: Beta/AP)