2024. július 27., szombat

Egyszerre lépnek a legjobbak

Nem volt ugyan minden meccs előre lefutott, a Roland Garros férfi egyesében a nyolcaddöntő első csatáiban az esélyesek meglehetősen könnyen harcolták ki a továbbjutást. Az olasz Jannik Sinner, aki hétfőn megszakíthatja Novak Đoković immár 428 hetes világelsőségét, kicsit visszafogottan indult a francia Corentin Moutet ellen, a második játszmától kezdve viszont már tarolt, és már csak két győzelem választja el a tróntól. Játszmát adott le Sztefanosz Cicipasz is, idővel azonban világossá vált, hogy az olasz Matteo Arnaldinak nincs esélye a meglepetésre, egyedül Carlos Alcaraz oszlatta el ellenfele álmait már az első labdamenettel kezdve. Kemény küzdelem csupán a legjobb tíz határán ingázó Grigor Dimitrov és Hubert Hurkacz között folyt, végül a bolgár két rövidítéssel nyert.

Az alsó ágon tehát Sinner–Dimitrov és Alcaraz–Cicipasz a negyeddöntő párosítása. Đoković késő délután játszott az argentin Francisco Cerundolóval, a győztes pedig szerdán a negyeddöntőben a Ruud–Fritz meccs továbbjutójával találkozik.

A női mezőnyben a hétfői utolsó meccs döntötte el, hogy vajon a fiatal orosz Mira Andrejeva vagy pedig a francia színekben szereplő orosz Varvara Gracseva lesz a ranglistán második fehérorosz Arina Szabalenka negyeddöntős ellenfele. A nyolc között még a Świątek–Vondroušová, a Gauff–Dzsabir és a Ribakina–Paolini csata lesz műsoron, vagyis könnyen megeshet, hogy az elődöntőbe az első négy kiemelt jut be.

Györe László, aki gyönge 3:8-as mérleggel kezdte az idényt, a 2017-es évet idézi. Akkor az első kilenc meccséből nyolcat veszített el, majd váratlanul a legalacsonyabb rangú abbáziai tornára nevezett, és azt megnyerve szerzett ismét önbizalmat. A vasárnap a 29. születésnapját megünnepelt zentai játékos ugyanis e héten a cseh Prostějov challegerén lesz az első kiemelt.

PÁRIZS. – Roland Garros, nyolcaddöntő, férfiak: Cicipasz–Arnaldi 3:6, 7:6, 6:2, 6:2, Sinner–Moutet 2:6, 6:3, 6:2, 6:1, Alcaraz–Auger-Aliassime 6:3, 6:3, 6:1, Dimitrov–Hurkacz 7:6, 6:4, 7:6. Nyolcaddöntő, nők: Ribakina–Szvitolina 6:4, 6:3, Szabalenka–Navarro 6:2, 6:3, Gauff–Cocciaretto 6:1, 6:2, Dzsabir–Tauson 6:4, 6:4, Paolini–Aveneszjan 4:6, 6:0, 6:1.

 

Nyitókép: Corentin Moutet az első játszmában csak ijesztgette a világelsőségre törő Jannik Sinnert (Fotó: Beta/AP)