2024. július 27., szombat

A sérült Novak két csúcsot döntött

Az előző forduló ötszettes és a hajnali órákban befejeződött maratonija után mindössze 36 óra állt Novak Đoković rendelkezésére, hogy kipihenje magát, és felkészüljön a nyolcaddöntőre, amelyben hétfőn délután a salakon otthonosan mozgó argentin Francisco Cerundolo volt az ellenfele. Az első kiemelt és címvédő újabb hosszú és erőigényes csatát kapott, amelyre a szusz nem fogyott el, viszont egy kellemetlen térdsérülés annál több gondot okozott. Megint több mint 4 és fél órás meccs folyt, Novak három játszma után ugyanúgy 1:2-es hátrányban volt, mint Musetti ellen is, a negyedikben pedig elveszítette az adogatást, ellenfele 4:2-re húzott el, és csak két játékra volt a negyeddöntőtől. Novak mégis megtalálta a győzelemig vezető utat, és az argentin feletti győzelmével nemcsak versenyben maradt a 25. nagy serlegért, hanem két Federer-csúcsot is megdöntött. Ez volt a 370. diadala a nagy tornákon, és 59. alkalommal jutott negyeddöntőbe, így a svájci 369-cel és 58-cal az öröklisták második helyére szorult. Đoković a 24 trófeával, 36 döntővel és 48 elődöntővel már korábbról Grand Slam-csúcstartó.

A találkozó utáni sajtóértekezleten Đoković kijelentette, fennáll a lehetőség, hogy a negyeddöntőre ki sem állhat. Ha ma mégis vállalhatja a játékot, a norvég Casper Ruud lesz az ellenfele, akivel 5:1-re áll a mérlege, legutóbb Monte-Carlóban pedig Ruud győzött.

Kimerítő ötjátszmás meccsen jutott a nyolc közé a 4. kiemelt Alexander Zverev, Ruudnak négy szettre volt szüksége az amerikai Taylor Fritz ellen, az 5. kiemelt orosz Danyiil Medvegyev pedig meglehetősen könnyen kapott ki az ausztrál Alex de Minaurtól, aki ma Zverevvel játszik az elődöntőért.

Györe László könnyű győzelemmel rajtolt a prostějovi challengeren, következő ellenfele pedig ma a 19 éves dél-koreai Lee Gerard Campana.

PÁRIZS. – Roland Garros, férfiak, nyolcaddöntő: Đoković–F. Cerundolo 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3, A. Zverev–Rune 4:6, 6:1, 5:7, 7:6, 6:2, De Minaur–Medvegyev 4:6, 6:2, 6:1, 6:3, Ruud–Fritz 7:6, 3:6, 6:4, 6:2. Nők, nyolcaddöntő: M. Andrejeva–Gracseva 7:5, 6:2.
PROSTĚJOV. – Challenger, 1. forduló: Györe–Szkatov 6:4, 6:2.

 

Nyitókép: Đoković egy ilyen kecskebéka-mozdulattal nyert pontot Cerundolo ellen, s onnan nem volt menekvése az argentinnak (Fotó: Beta/AP)