2024. július 27., szombat

Đoković visszalépett, Sinner a trónon!

Novak Đoković nem tudta megvédeni a Roland Garros serlegét, és hétfőn az olasz Jannik Sinnernek adja át a világranglista első helyét. Az első kiemelt szerb teniszező térdsérülése komolyabbnak bizonyult a reméltnél, és kénytelen volt feladni a negyeddöntő meccsét, amelyben ma a norvég Casper Ruud lett volna az ellenfele. Đoković lecsúszhat a ranglista 3. helyére, ha Carlos Alcaraz lesz a francia nemzetközi bajnokság idei bajnoka.

Az új világelső magabiztosan, 4:1-es breakaránnyal nyert a negyeddöntőben a bolgár Grigor Dimitrov ellen, a nap másik meccsén pedig Alcaraz szintén fölényt tudott kiharcolni a görög Sztefanosz Cicipasszal szemben. A görög veresége és Rudd továbbjutása azt eredményezte, hogy Cicipasz ismét kiesik a tízből, Ruud pedig máris megvédte a magas helyezését, és péntekre pihenten várja a szerda esti Zverev–De Minaur találkozó továbbjutóját. Sinner és Alcaraz az elődöntőben kilencedik alkalommal találkozik, kettőjük mérlege 4:4-re áll, legutóbb Indian Wellsben a spanyol nyert, egyetlen salakos meccsükön viszont az olasz győzedelmeskedett.

A női elődöntő első párját a világelső lengyel Iga Świątek és a US Open bajnoknője, az amerikai Coco Gauff alkotják. A mai viadal előtt Świątek 9:1-re vezet. A negyeddöntőben tegnap a Ribakina–Paolini és a Szabalenka–M. Andrejeva mérkőzést játszották. A párosítás érdekessége, hogy Szabalenka az 1. fordulóban az idősebb Andrejevával, Erikával játszott.

PÁRIZS. – Roland Garros, negyeddöntő, férfiak: Ruud–Đoković – küzdelem nélkül, Sinner–Dimitrov 6:2, 6:4, 7:6, Alcaraz–Cicipasz 6:3, 7:6, 6:4. Negyeddöntő, nők: Świątek–Vondroušová 6:0, 6:2, Gauff–Dzsabir 4:6, 6:2, 6:3. Leány egyes, 2. forduló: Kostović–Stankiewicz 6:2, 3:6, 6:2.
BARI. – Női challenger, 1. forduló: Udvardy P.–Pedone 2:6, 7:5, 7:5.
MAKARSKA. – Női challenger, selejtező: Sztrahova–Jani 6:7, 6:4, 6:2. 1. forduló: Hibino–Bondár 7:5, 7:6.
KURŠUMLIJSKA BANJA. – Futures, 1. forduló: Saripov–Milojević 6:3, 6:4. Női ITF-torna, 1. forduló: N. Stojanović–Zvonaru 6:2, 6:1.

 

Nyitókép: Sinner csak a negyeddöntős meccse után tudta meg biztosan, hogy hétfőtől ő az új világelső (Fotó: Beta/AP)