2024. július 27., szombat

A tavalyi döntős a ranglista ellen

Egyetlen férfimeccset játszottak szerdán este a Roland Garros negyeddöntőjében, és ezen eldőlt, hogy a német Alexander Zverev az ausztrál Alex de Minaur feletti győzelmével bejutott az elődöntőbe, és ma a serlegmeccs jogáért a norvég Casper Ruuddal játszhat, aki az időközben Párizsban már meg is műtött Novak Đoković visszalépése révén küzdelem nélkül jutott be a négy közé. A még a héten világelső szerbet szerdán részleges szalagszakadás miatt operálták meg Párizsban. „Örömmel tudatom, hogy a műtét rendben lezajlott. Mindent megteszek, hogy minél hamarabb visszatérhessek a pályára, továbbra is a legmagasabb szinten szeretnék játszani” – jelentette be közösségi oldalán, és számára legalább háromhetes kényszerpihenő következik, így gyakorlatilag lehetetlen, hogy elinduljon a július 1-jén rajtoló wimbledoni tornán. Egyelőre az is kétséges, hogy a 37 éves klasszis megfelelő állapotban lesz-e a párizsi olimpiára, amelynek teniszversenye július 27-én kezdődik, ugyancsak a Roland Garros salakpályáin.

Mivel Đoković volt a címvédő, a norvég bizonyos módon a szerbet helyettesíti, méghozzá jogosan, hisz tavaly ő vívott döntőt, és 1200 pontot véd. Nagyon nehéz dolga lesz, hisz a ranglista legjobbjaival maradt versenyben. Ott van még a hétfőtől új világelső Jannik Sinner, a listán harmadik Carlos Alcaraz és a negyedik Zverev. Ebből ítélve a tormának már nem lehet kimondott esélyese, és a mai ellenfelek mérlege is döntetlenre áll. Zverev és Ruud között 2:2 az eredmény, tavaly ugyancsak az elődöntőben Ruud nyert. Sinner és Alcaraz Párizsban még nem játszottak, viszont a 4:4-re álló meccseik listáján látható, hogy a legutóbbi öt csatájuk mind az elődöntőkben zajlott.

A női torna két utolsó negyeddöntős mérkőzése vaskos meglepetésekkel szolgált. Előbb a 29. évében járó, mindössze 163 centiméter magas olasz Jasmine Paolini három játszmában győzte le a kazah Jelena Ribakinát, majd a 17 éves orosz Mirra Andrejeva a második kiemelt fehérorosz Arina Szabalenkát búcsúztatta. Olaszországnak így mindkét mezőnyben van képviselője, Andrejeva pedig Martina Hingis óta (Australian Open, 1997) a nagy tornák legfiatalabb elődöntőse, és Jelena Dokić óta (Wimbledon, 1999) a legfiatalabb, aki egy nagy tornán két kiemeltet is le tudott győzni.

Az elődöntőt az este Świątek–Gauff és Paolini–Andrejeva párosítással játszották. Świątek 10:1-re vezet Gauff ellen, Andrejeva és Paolini eddigi egyetlen találkozóját pedig másfél hónappal ezelőtt Madridban az orosz tini nyerte meg.

PÁRIZS. – Roland Garros, férfiak, negyeddöntő: A. Zverev–De Minaur 6:4, 7:6, 6:4. Nők, negyeddöntő: M. Andrejeva–Szabalenka 6:7, 6:4, 6:4, Paolini–Ribakina 6:2, 4:6, 6:4. Leány egyes, nyolcaddöntő: Jamrichová–Kostović 0:6, 6:3, 6:4.
PROSTĚJOV. – Challenger, 2. forduló: Györe–Campana 6:4, 6:3.
CASERTA. – Női ITF-torna, 1. forduló: Mitu–Babos 7:6, 3:6, 6:2.
SUMTER. – Női ITF-torna, 1. forduló: Failla–Kozarov 7:5, 7:5.
KURŠUMLIJSKA BANJA. – Női ITF-torna, 1. forduló: Ristić–Bartashevich 6:4, 6:2.

 

Nyitókép: Az orosz tini, Mirra Andrejeva először mutatta ki a foga fehérjét (Fotó: Beta/AP)