2024. szeptember 6., péntek
ROLAND GARROS

Györe igazolta a kiemelést

Györe László számára véget ért Párizsban az a két meccsből álló rövid sorozat, amely során esélyesebb volt az ellenfeleinél. A fordítottja következik a 3. fordulóban a japán Kej Nisikori elleni mérkőzésen, amelyet közvetlenül 24. születésnapja előtt vív meg. A legjobb, amit a zentai megtehet, hogy ugyanolyan lelkesedéssel és komolysággal álljon majd hozzá, mint Rióban Thiemmel és Madridban Del Potróval szemben, a legfontosabb pedig, hogy a két győzelemmel igazolta a kiemelése jogosságát. Györe tegnap az ausztrál Alexei Popyrin ellen kétszer breakelt, saját kezdőütését pedig rendre menteni tudta.

Miomir Kecmanović kétszer elnyerte David Goffin adogatását, ám a tapasztalt belga hétszer breakelt, így a 19 éves belgrádi a meglepetés közelében sem járt.

A címvédő Rafael Nadal nem nyert olyan könnyen a német Yannick Maden ellen, mint az eredmény sugallja. Több mint kétórás meccset vívtak, és a spanyolra hasonló forgatókönyv várhat a szívós Goffin ellen is.

Meglepetés, hogy kiesett az argentin Guido Pella, viszont honfitársa, Juan Ignacio Londero váratlanul a 32 közé jutott.

A világelső Novak Đoković a 2. fordulóban ma a finn születésű svájci Henri Laaksonennel játszik, míg Dušan Lajović ellenfele a hazaiak egyik meglepetésembere, az alacsonyan rangsorolt Elliot Benchetrit lesz.

Ivo Karlović az utóbbi 41 év legidősebb játékosa lett, aki a nyílt korszakban meccset nyert a Roland Garroson. A 40 éves horvát előtt már csak Ken Rosewall jár, aki 1978-ban 44 évesen tudott győzni. Egyébként a Karlović–F. López az összesen 77 évvel az 1968-ban kezdődött nyílt korszakban a „legidősebb” meccs a nagy tornákon.

Aleksandra Krunić megnyerte az első játszmát az ausztrál Daria Gavrilova ellen, a másodikban pedig 2:2-es állásnál az ausztrál, sérülésre hivatkozva, feladta a meccset. Krunić ma a második körben a 30. születésnapját ünneplő, a ranglistán 27. ukrán Leszija Curenkóval mérkőzik. Különböző rangban öt meccset vívtak, az ukrán 4:1-re vezet, legutóbb 2017-ben a kínai Kuangcsouban viszont a szerb két játszmában bizonyult jobbnak.

Magyarország már képviselő nélkül maradt, mert a szerencsés vesztesként táblára jutott Babos Tímea három játszmában kikapott a hasonló rangsorolású ausztrál Priscilla Hontól. Az első játszmában egy break döntött Babos javára, a következő kettőben azonban a magyar két-két alkalommal adta le a kezdőütést.