2024. szeptember 6., péntek
ROLAND GARROS

Novak nagyon komolyan gondolja

Novak Đoković tegnap a Roland Garros nyolcaddöntőjében egy cseppnyi esélyt sem nyújtott a német Jan-Lennard Struffnak az alig több mint másfél órás meccs során, amivel egyrészt megvédte tavalyi pontjait, másrészt pedig igazolta, hogy nagyon komolyan gondolja a francia nemzetközi bajnokság második serlegének megszerzését. A világelső holnap az elődöntőért vagy a 22 éves német Alexander Zverevvel – a mérleg 2:2-re áll –, vagy pedig a nála csak két nappal fiatalabb olasz Fabio Fogninival játszik, aki ellen 8:1-re vezet. Az a benyomás, hogy a tegnapi Novaknak – tud ő persze ennél jobban is játszani – egyikkel sem lesz a kiesés veszélyét jelentő gondja.

Đokovićnak mindössze másfél órára volt szüksége a német Struff ellen (Fotó: Beta/AP)

Đokovićnak mindössze másfél órára volt szüksége a német Struff ellen (Fotó: Beta/AP)

Rafael Nadal, aki tegnap ünnepelte 33. születésnapját, valamint a 38. születésnapját augusztusban ünneplő Roger Federer könnyedén jutottak be a negyeddöntőbe a rangon aluli ellenfelekkel szemben, vagyis egyre közelebb járunk a két híresség egymás közötti elődöntőjéhez. Ehhez azonban Rogernek ma nyernie kell honfitársa, Stan Wawrinka ellen, míg a spanyolnak valamivel könnyebb dolga lehet a japán Kej Nisikorival szemben, aki ellen 10:2-re vezet, és csak kemény borításon, Montrealban és a riói olimpián kapott ki tőle. A japán tegnap a francia Benoît Paire ellen, akárcsak előzőleg Györével szemben, a döntő játszmát hátrányból nyerte meg.

A kettes számú svájci, aki pályafutása során három GS-serleget nyert, közöttük 2015-ben Párizsban a Musketások Kupáját is, óriási, több mint ötórás csatát vívott a feljövőben levő nemzedék egyik legjobbjával, a görög Sztefanosz Cicipasszal. Végig egyenrangú csata folyt, amelyben a félkezes fonákkal irányítottak, kemény tenyeresekkel kínozták egymást, és minden játszmában csak árnyalatok döntöttek. Stan a jelek szerint kezdi visszanyerni egykori formáját, ami ma szép játékot helyez kilátásba a 26. svájci rangadón. Federer ugyan 22:3-ra vezet, ám mindhárom vereségét salakon szenvedte el, kétszer Monte-Carlóban és éppen 2015-ben a negyeddöntőben.

A női tornán is az esti két meccs előtt ismert volt a negyeddöntő három párja. Az alsó ágon StephensKonta és MartićVondroušová találkozók következnek, a papírforma pedig azt sejteti, hogy az előbbi győztesének lesz komoly esélye, hogy eljusson a serlegmeccsig. A felső ágon a negyeddöntő egyik meccsét Ashleigh Barty és Madison Keys vívják, a címvédő Simona Halepnek pedig előbb a 18 éves lengyel Iga Świąteket, majd pedig a szintén 18 éves Amanda Anisimova és a 21 éves spanyol Aliona Bolsova csatájának továbbjutóját kell legyőznie, hogy az esélyek szerint talán Stephensszel vagy Kontával játszhasson a szombati döntőben.