2024. július 27., szombat

Erősíteni kell a magyar érdekképviseletet

Lakossági fórumot tartott Péterrévén a Vajdasági Magyar Szövetség

A december 17-i választásokról és azok tétjéről volt szó azon a lakossági fórumon, amelyet hétfőn este tartottak meg Péterrévén a Nagycsaládos házban, a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében. Az eseményre meghívást kapott Koncz Zsófia magyarországi energiaügyi miniszterhelyettes, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és Deli Andor európai parlamenti képviselő.

Megtelt a helyi Nagycsaládos ház (Kancsár Izabella felvétele)

Megtelt a helyi Nagycsaládos ház (Kancsár Izabella felvétele)

– Azt gondolom, és egyrészt ezt a mai nap is megerősítette, hogy hihetetlen, hogy a VMSZ mennyire össze tudja fogni a vajdasági magyarságot. Fantasztikus helyeken jártam ma, Szabadkán voltunk egy családnál, voltunk Péterrévén a Tanodában és a Tájházban. Azt gondolom, hogy minden megerősített abban, hogy nyilván nagyon nagyon fontos, hogy a VMSZ listáját tudják támogatni majd a magyar emberek, és ezt az összefogást a jövő héten is tudjuk képviselni. Tényleg egy hihetetlen közösség van itt, és nagyon hálás vagyok azért, hogy én is itt lehettem a mai napon – fogalmazott Koncz Zsófia.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte: a vajdasági magyar lakosság a Vajdasági Magyar Szövetségre leginkább az anyagi és a személyi biztonság megteremtésében számíthat.

– Folytatni tudjuk azt a munkát, aminek eredményeképpen olyan állapotok fognak uralkodni és olyan érdekképviselet lesz, amelynek köszönhetően bármilyen ügyben hozzánk tudnak fordulni. Ma itt, Péterrévén vagyunk. Tudjuk azt, hogy itt az elmúlt években, évtizedekben is a közbiztonság hatalmas problémát okozott, az is, hogy itt nincs rendőrállomás például, tehát ezek olyan ügyek, amelyeket a Vajdasági Magyar Szövetségen kívül más nem vállal fel, és van, hogy öt-tíz-tizenöt évig tart elérni egy-egy eredményt valamire vonatkozóan. Mi ebben kitartóak vagyunk, és hogyha mi nem kopogtatnánk az ajtókon, akkor ezt helyettünk senki más nem tenné meg – közölte a VMSZ megbízott elnöke.

Kovács Elvira arra kérte a helyi polgárokat, hogy december 17-én támogassák az egyetlen magyar listát a köztársasági és a tartományi választásokon is.

– Minden egyes vajdasági kis településen és nagyobb községben, ugyanakkor itt, Péterrévén is elmondjuk, hogy rendkívül fontos megtalálni december 17-én azt a fél órát, amivel erősíteni tudjuk a magyar érdekképviseletet ahhoz, hogy a különböző elképzeléseink, terveink, a művelődési életünk, civil szervezeteink meg tudjanak maradni, illetve, hogy mi itthon érezzük magunkat továbbra is – mondta a VMSZ alelnöke.

Három éve működik sikeresen a Tanoda Fejlesztő Központ Péterrévén (Kancsár Izabella felvétele)

Három éve működik sikeresen a Tanoda Fejlesztő Központ Péterrévén (Kancsár Izabella felvétele)

A lakossági fórumot megelőzően Koncz Zsófia, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács tagjai ellátogattak a péterrévei Tanoda Fejlesztő Központba, amely 2020 októberében nyitotta meg kapuit a Prosperitati Alapítvány start up pályázatának köszönhetően. Az intézményben 15 szakember, köztük logopédus, pszichológus, óvodapedagógus, gyógytornász és tornatanár közreműködésével nyújtanak komplex fejlesztési lehetőségeket a gyermekeknek egyéni és csoportos foglalkozásokon keresztül. A Tanodába Vajdaság több településéről is érkeznek gyerekek: jelenleg mintegy 250-en veszik igénybe az intézmény különféle szolgáltatásait.

A péterrévei Tájházat a helyi Csasznyi család működteti (Kancsár Izabella felvétele)

A péterrévei Tájházat a helyi Csasznyi család működteti (Kancsár Izabella felvétele)

A politikusok emellett megtekintették a helyi Tájházat, és megnézték a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör tamburazenekarának próbáját.

Nyitókép: A péterrévei lakossági fórum vendégei (Kancsár Izabella felvétele)