2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Zastupaju lokalne interese

Savez vojvođanskih Mađara održao je javnu tribinu u Bečeju

U nedelju su delegacija Saveza vojvođanskih Mađara i njeni gosti bili u izbornoj kampanji u opštini Bečej. U Spomen kući „Tan“ održana je javna tribina na kojoj je Igor Kiš, predsednik organizacije SVM-a u Bečeju i nosilac izborne liste, izvestio o rezultatima njihovog rada u protekle četiri godine. On je rekao da je školama u ovoj opštini izdvojeno oko 820 miliona dinara, tako da je većina mađarskih škola doživela spektakularan razvoj.

– Kroz Program ekonomskog razvoja Vojvodine koji podržava vlada Mađarske, u opštinu je stiglo 1,3 milijarde dinara, 47 preduzetnika je dobilo podršku za početak. Otkupljeno je skoro 400 hektara zemljišta i izvršeno je 18 projekata srednjeg i velikog obima od izuzetnog značaja. Civilne organizacije i kulturna društva dobila su 250 miliona dinara za održavanje zgrada, programe i razvoj u protekle četiri godine. Oko 300 miliona dinara izdvojeno je za brigu o starima i obezbeđivanje primerenog života za njih, dve milijarde dinara opredeljeno je za razvoj infrastrukture, dok je 500 miliona dinara potrošeno na podršku porodicama, rekao je Igor Kiš, koji je takođe dodao da njihovi planovi uključuju uvođenje 24-časovnog prisustva policije u Bačkom Petrovom Selu, izgradnju i razvoj socijalne mreže u selima koja pripadaju opštini.

O ulozima glasanja govorio je Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a, predsednik pokrajinske skupštine.

– Ulog 2. juna je da sačuvamo našu sposobnost da zastupamo političke interese i na lokalnom nivou. Snagu zajedništva i solidarnost demonstrirali smo 17. decembra na republičkom i pokrajinskom nivou. Takođe je veoma važno da se mađarska zajednica ponovo učini relevantnim političkim faktorom u Bečeju, kao i 2020. godine. Ulog je da ovo sačuvamo i zaštitimo kako bismo održali svoj uticaj na lokalu. Škola „Petefija“ u Bečeju danas ne bi postojala bez SVM-a i zajednice koja stoji iza nje, zajedno smo ustali i zajedno smo je spasili od zatvaranja. Takođe smo uspeli i da uložimo u njegov razvoj zahvaljujući našoj moći zastupanja na pokrajinskom i republičkom nivou. Za ovakve i slične stvari važno je da 2. juna svi izađu na izbore i glasaju za SVM, rekao je predsednik pokrajinskog parlamenta.

Pal Žigmond Barna, zamenik ministra zaduženog za pitanja EU Mađarske, preneo je poruku vlade Mađarske.

– Učestvujte u što većem broju na opštinskim i evropskim parlamentarnim izborima. Ovo je stečeno pravo koji se mora iskoristiti! Važno je da lokalne samouprave vode ljudi koji zastupaju interese Mađara i pitanja koja su važna za Mađare. SVM ima odlične kandidate u svakoj opštini, pa bih ohrabrio sve vojvođanske Mađare da izađu na izbore i glasaju za listu SVM-a. Na parlamentarnim izborima u EU mogu da učestvuju svi koji imaju mađarsko državljanstvo i oni mogu da glasaju putem pošte na izborima u Mađarskoj. Za kandidate Fides-KDNP-a, među kojima je i Anamarija Viček, treba da glasaju oni koji smatraju da je važno da stvari u Evropi idu u dobrom pravcu, da u Briselu postoje predstavnici koji zastupaju mađarska nacionalna pitanja. Neophodno je da vojvođanski Mađari izađu na oba izbora u što većem broju, rekao je zamenik ministra.

Delegacija SVM-a posetila je firmu Ota Horvata u Bačkom Petrovom Selu (Fotografija Roberta Rica)

Delegacija SVM-a posetila je firmu Ota Horvata u Bačkom Petrovom Selu (Fotografija Roberta Rica)

Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, govorio je o ulozima izbora.

– Bečej je veoma sličan Subotici, a bečejska opštinska organizacija SVM-a takođe je išla sličnim putem kao i subotička, date su paralele. Uveren sam da možemo da ostvarimo veoma dobar rezultat u Bečeju, bilo bi važno da svi kojima je stalo do lokalnog patriotizma i razvoja sopstvenog naselja, bilo da je u pitanju Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište, Drljan ili Bečej, podrže kandidate i listu SVM-a. Naša izborna lista je jedina sposobna da upravlja ovom opštinom, da presudno utiče na lokalna pitanja, a naši kandidati instrukcije ne dobijaju iz Beograda ili negde drugde, već istinski zastupaju lokalne interese. Pozivam građane ove opštine da glasaju za listu SVM-a, naglasio je predsednik SVM-a.

Nyitókép: Zamenik ministra Pal Žigmond Barna takođe je govorio na javnoj tribini u Bečeju (Fotografija Roberta Rica)