2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Čuvari mađarskog života

Ugovori su potpisani sa korisnicima konkursa nacionalnog saveta

OVOM ČLANKU PRIPADA I FOTO GALERIJA.

Na Velikoj terasi na Paliću potpisan je ugovor sa korisnicima ovogodišnjih konkursa za podršku u oblastima kulture, civilnih organizacija, obrazovanja i javnog informisanja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Prisutne su pozdravili dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, lider poslaničke grupe u narodnoj skupštini i nosilac liste na izborima za lokalnu samoupravu u Subotici, kao i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Nacionalni savet je raspisao konkurse 26. februara, budžet je iznosio 20,5 miliona dinara, što je za 5 miliona dinara više nego prošle godine. Povećanje iznosa podrške je zbog povećanja domaćih budžetskih sredstava koja se izdvajaju za nacionalni savet. Prijavilo se 572 organizacija, a nacionalni savet može da podrži 392 projekata.

Arpad Fremond se zahvalio predstavnicima organizacija i organizatorima manifestacija na aktivnostima na očuvanju i stvaranju vrednosti, kao i na očuvanju tradicije, i na samoj prijavi. On je dodao da ove organizacije i institucije održavaju mađarsku zajednicu u Vojvodini. Arpad Fremond je izrazio nadu da će saradnja korisnika tradicionalnih konkursa nacionalnog saveta i manjinskog samoupravnog tela mađarske zajednice u Vojvodini ostati dobra kao i do sada.

Prema rečima dr Balinta Pastora, institucije zajednice čuvaju mađarski život. Kako je istakao, aktivnosti institucija i organizacija su svuda značajne, ali još izraženije u mestima u rasejanju, jer svaka manifestacija tamo zaista može predstavljati mađarski život. On je naglasio da društveno opredeljeni ljudi svuda imaju isti zadatak, bez obzira na uže polje delovanja: da grade zajednicu. Balint Pastor je uverio prisutne da će funkcioneri SVM-a nastaviti da se bore i ubuduće da se iz državnog budžeta izdvaja što više novca za ciljeve i projekte važne za zajednicu. Prema njegovim rečima, 2. pa 9. juna treba biti tamo da se glasa za onoga ko i ono šta može da održi dostignuća mađarske zajednice u Vojvodini.

Na događaju, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, Žolt Sakalaš, zamenik generalnog sekretara pokrajinske skupštine, Deli Andor, poslanik u EP, Anamarija Viček, potpredsednica SVM-a, kandidatkinja na izborima za EP, Boris Bajić, potpredsednik SVM-a, Žofija Rigo Pal, potpredsednica nacionalnog saveta, Ištvan Šarkezi, predsednik izvršnog odbora nacionalnog saveta, Erika Kabok, članica izvršnog odbora odgovorna za javna informisanje, Tatjana Varju Potrebić, članica izvršnog odbora odgovorna za obrazovanje, Ričard Huđik, član izvršnog odbora odgovoran za kulturu.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)