2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Složna preduzetnička zajednica

Ovogodišnja manifestacija otvaranja Vojvođanskog mentorskog programa održana je u Bačkoj Topoli

Vojvođanski mentorski program su po četvrti put pokrenuli Fondacija „Prosperitati“ i Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske, u saradnji sa Udruženjem mađarskih preduzetnika Vojvodine. 150 preduzetnika pojavilo se na otvaranju u TSC Areni u Bačkoj Topoli. Strateški cilj je podrška saradnji mađarskih preduzetnika, a samim tim i njihov ostanak i prosperitet u domovini. Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, rekao je da je mentorski program prvi put najavljen 2019. godine na inicijativu Ištvana Pastora. Fondacija sada najavljuje svoju četvrtu sezonu, što dokazuje da je ideja ispunila želje i planove preduzetnika. U preduzetničkoj sferi takođe je važno da oni koji su iskusniji i bolji u svojoj oblasti, mogu svoje znanje preneti početnicima, ili onima koji su manje uspešni. Pravi uspeh je kada mentorisani postane mentor. Poslednjih godina bilo je mnogo primera za to. Za to je zaslužna Fondacija „Prosperitati“, a SVM je takođe uradio mnogo na zbližavanju preduzetnika i razvijanju simbioze u političkoj, preduzetničkoj i kulturnoj sferi. Sve ovo doprinosi tome da možemo biti uspešni u sopstvenoj domovini. Ove aktivnosti se ne mogu odvojiti jedna od druge, moramo da radimo zajedno da bismo bili uspešni, rekao je predsednik SVM-a.

Ótos András felvétele

Razmena ideja između mentora i mentorisanih (Fotografija Andraša Otoša)

Cilj programa je da poveže velike mađarske preduzetnike u Vojvodini sa njihovim kolegama, malim i srednjim preduzetnicima, čime se doprinosi uspešnijoj saradnji vojvođanske preduzetničke zajednice i razmeni iskustava i znanja između preduzetnika.

Virag Hajnal, načelnica strateškog odeljenja Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske, istakla je da je tokom prve tri sezone bilo uključeno više od 30 mentora i više od 150 mentorisanih.

 – Važno je da se bavimo mađarskim preduzetnicima van granice matice, jer su mađarski preduzetnici odlučujući akteri mađarskih zajednica van granice matice, sami sebi obezbeđuju egzistenciju u domovini i obezbeđuju posao mnogim zaposlenima. Iz našeg istraživanja vidimo da više od 70 odsto mađarskih preduzetnika van granica matice zapošljava Mađare. Ovaj mentorski program govori o tome, da za ono šta postoji u toj zajednici, doneli smo metodologiju da lokalni, iskusniji preduzetnici pomažu svojim kolegama početnicima, i da se tako od njih formira zajednica. Sa stručnim programima donosimo i stručne sadržaje kako bi mentorisani stekli i znanja o poslovnom razvoju. Mentori mogu naučiti tehnike koje zaista mogu pomoći početnicima. U mnogim slučajevima povratna informacija je da sa to što oni dobijaju i jednu zajednicu, a i stručna znanja koja im nudimo i koja steknu, kasnije mogu da primene u njihovoj kompaniji, rekla je načelnica odeljenja.

Događaju je prisustvovao i Adrian Satmari, gradonačelnik opštine Bačka Topola i nosilac izborne liste SVM-a.

– Ekonomski razvoj je izuzetno važan za opštinu. Jaka ekonomija znači snažnu zajednicu, a Fondacija „Prosperitati“ jača pozicioniranje privrednih subjekata na tržištu. Takođe možemo da otvorimo nova radna mesta kroz ekonomski razvoj i privrednu stimulaciju, tako da vladi Mađarske dugujemo veliku zahvalnost. Prošle godine je i samouprava opštine Bačka Topola pokrenula svoj program ekonomskog razvoja. Ovde smo prvenstveno ciljali na preduzetnike i mikroekonomske aktere. Oni su mogli da se prijave za nabavku opreme. Prošle godine smo potpisali 13 ugovora i podržali privredne subjekte u iznosu od 1.200.000 dinara. Želimo da nastavimo ovaj program i ove godine. Sredstva smo udvostručili, pa smo iz ovogodišnjeg budžeta za ovu namenu izdvojili 2,5 miliona dinara. Uskoro ćemo raspisati ovaj konkurs. Ohrabrujem sve da učestvuju na ovom konkursu, jer na taj način naši preduzetnici mogu efikasnije da učestvuju u tržišnoj utakmici, rekao je on.

Zita Nađ, upraviteljka Fondacije „Prosperitati“, rekla je da je program koji sada počinje podeljen na dva dela: pripremnu fazu će na jesen pratiti konkretno mentorstvo i saradnja između mentora i mentorisanih.

Nyitókép: Otvaranje četvrtog mentorskog programa održano je u TSC Areni (Fotografija Andraša Otoša)