2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Dela jedne značajne umetničke epohe

U Gradskom muzeju Subotice otvorena je izložba remek-dela iz Nađbanje

U Gradskom muzeju Subotice otvorena je velika izložba radova umetnika slikarske škole iz Nađbanje pod nazivom „Nađbanjska remek-dela iz privatnih kolekcija“.

Na izložbi publika može videti niz poznatih, međunarodno zapaženih i do sada neviđenih dela, među kojima su slike vojvođanskog slikara Jožefa Pehana, kao i dela Lajoša Tihanjija, Karolja Ferencija i Karolja Patkoa.

(Fotografija Edvarda Molnara)

(Fotografija Edvarda Molnara)

Na otvaranju izložbe, kustoskinja Eleni Korani je rekla, da im je bilo posebno uzvišeno, što su izložbu mogli prilagoditi Vojvodini.

– Ovaj serijal izložbi je kuriozitet, u Subotici je skoro polovina izloženih radova zamenjena, ovde smo mogli videti potpuno drugačija umetnička dela. Smatrali smo važnim da predstavimo umetnost Jožefa Pehana i uspeli smo da nabavimo tri njegova glavna dela za ovu izložbu. Publika može da pogleda pejzaže, slike iz života i gradske pejzaže, čuli smo od kustoskinje.

Izložbu je otvorio dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, nosilac izborne liste ove stranke u Subotici.

– Vojvođani poštuju tradiciju i drže se svojih korena, ali su otvoreni za novo, a u vezi dela nađbanjskih slikara, može se reći da su doneli nešto novo i definisali istoriju mađarske umetnosti ne samo u Karpatskom basenu, već i u Evropi. Ovom prilikom stigle su najikoničnije slike jedne od najznačajnijih umetničkih epoha srednje Evrope. Godinama se borimo za očuvanje Subotice kao grada sa centralnoevropskom atmosferom. Ovome u velikoj meri doprinosi i ova izložba. Subotičanima i posetiocima preporučujem da do kraja juna što više ljudi pogleda ova unikatna dela, istakao je dr Balint Pastor.

Izložba je realizovana u saradnji Centralnoevropske fondacije za očuvanje graditeljskog nasleđa, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Gradskog muzeja Subotice, a otvorena je do 30. juna.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)