2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Poljoprivredne subvencije i pošumljavanje

Šandor Orosi se dokazao kao ekonomski i poljoprivredni načelnik, a sada je kandidat SVM-a u Malom Iđošu

Šandor Orosi je rukovodilac odeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Mali Iđoš i kandidat Saveza vojvođanskih Mađara na izborima. Studije je završio na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a član je SVM-a od srednje škole. Radio je u privatnom sektoru da bi stekao iskustvo, a zatim je dobio poziv od SVM-a da rukovodi resorom zaduženim za privredu i poljoprivredu, zaštitu životne sredine i komunalne poslove opštine Mali Iđoš.

Šta Vas je motivisalo da se oprobate u javnom sektoru?

– Oduvek me je interesovao javni život i politika, želeo sam da učinim nešto za zajednicu da se u našoj opštini bolje živi. Zato sam prihvatio funkciju u opštini kada su me pozvali. Pre nekoliko meseci SVM me je ponovo kontaktirao da budem uvršten na opštinsku izbornu listu. Zahvaljujući tome, mogu još više uticati na stvari i pomoći zajednici.

Na koja dosadašnja dostignuća ste najviše ponosni?

– Kao šef odeljenja najviše sam ponosan na poljoprivredni fond. Ovo je osnovano 2019. godine, a u protekle 2,5 godine smo gazdinstvima u opštini Mali Iđoš podelili 16,5 miliona dinara. Isplatili smo 300 subvencija u četiri kategorije. To su ulaganja u prirodna dobra, sufinansiranje pijačnih tezgi, sufinansiranje veterinarskih troškova i sufinansiranje veštačkog osemenjavanja stoke. Reč je o bespovratnim sredstvima koje smo isplatili iz poljoprivrednog fonda. U Feketiću i Malom Iđošu, zajedno sa lokalnim poljoprivrednicima, organizovali smo da početkom svake godine uz podršku lokalne vlade urede puteve u ataru. Uspeli smo da uz podršku pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu obnovimo dva mosta. Pešački most u Feketiću i onaj u zoni košnje u Malom Iđošu. Tada je otvoreno reciklažno dvorište u Malom Iđošu i mi smo napravili akcioni plan za upravljanje otpadom, uveli smo selektivno sakupljanje otpada u Malom Iđošu. Uspešno smo aplicirali na pokrajinska sredstva, tako da smo uspeli da pošumimo tri hektara u ataru Malog Iđoša. Zajedno sa Društvom gazdi Feketića, posadili smo 40 sadnica, a nakon godinu dana hiljadu sadnica.

Kakvi su vaši planovi za naredni period?

– Nastavili bismo da podržavamo poljoprivredu, upravljamo poljoprivrednim fondom i povećavamo iznose koji se izdvajaju za poljoprivrednike. Naš cilj je da napravimo konkurs za privredu za male preduzetnike. Kroz ovo bismo podržali njih ili preduzetnike početnike. Za nas je važno da izvođač vrati prvobitne uslove u Feketiću, na trasi izgradnje kanalizacione mreže. Asfaltiranje ulica nam je takođe prioritet, postoje određeni predugovori u okviru „Lead Project“-a, gde smo predali asfaltiranje 5 ulica u Malom Iđošu, i uređenje centra u Feketiću. Javnu rasvetu bismo modernizovali postavljanjem energetski efikasne LED rasvete. Odvrtanje svake druge sijalice nije rešenje problema, što je nedavno bio slučaj. Važno je da se u sva tri naselja opštine stvori uređenija slika naselja i uređeniji ambijent. Pošumljavanje smatram veoma važnim, cilj mi je da povećam pošumljene površine u opštini sa sadašnjih jedan odsto na pet odsto.

Nyitókép: Šandor Orosi