2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Konkretni i vidljivi rezultati

Neka kohezivna snaga mađarske zajednice ostane i u Srbobranu!

Srbobran su u sredu posetili Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, kao i funkcioneri SVM-a. U Rimokatoličkoj crkvi „Uzvišenja Svetog Krsta“, otac Tibor Žunji je predstavio ulaganja iz proteklog perioda, a zatim se dotakao odlične saradnje sa verskom zajednicom, školom i civilnim organizacijama.

U novembru 2021. godine u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ počeo je sa radom dnevni boravak uz podršku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i opštinske organizacije SVM-a. Opština Srbobran je obezbedila deo nameštaja, tako da deca u dnevnom boravku od prvog dana uče i igraju u odgovarajućim uslovima. Direktorka škole Erika Munjin Sokola istakla je da su sa decom u dve smene dve učiteljice, za koje obezbeđuju topli ručak. Za dnevni boravak postoji veliko interesovanje, oni nadgledaju 40-oro dece. U vrtiću u Tuku je prošle godine, na zahtev roditelja, počeo sa radom dnevni boravak na mađarskom jeziku. Vaspitačica Marija Fulajtar rekla je da u vrtiću trenutno boravi 35-oro dece, 16 u starijoj i 19 u mlađoj grupi. U dnevni boravak je jesenas upisano 18-oro dece.

‒ Nacionalni savet je moralno i finansijski doprineo otvaranju ovog dnevnog boravka: poslušali su molbu roditelja da i deca koja govore mađarski imaju jednake mogućnosti da uče na maternjem jeziku u vrtiću i kasnije u školi. Više puta smo doživeli podršku predstavnika nacionalnog saveta i predstavnika SVM-a iz lokalne samouprave, koji su finansijski podržali renoviranje zgrade, zamenu stolarije, postavljanje centralnog grejanja i renoviranje igrališta u dvorištu. Sigurni smo da na njih možemo da računamo i u budućnosti, rekla je Marija Fulajtar.

Balint Juhas je rekao, da su izbori 2. juna važni, kako bi se očuvala kohezivna snaga mađarske zajednice u Srbobranu. Prema njegovim rečima, dva glavna stuba Mađara ovde su crkva i škola.

‒ Saradnja sa crkvom je veoma dobra i važna. Od kako je ovde urađena restitucija, povratili smo zemljište crkve, što omogućava crkvi da stabilno radi, okuplja vernike, kao i građanske organizacije oko sebe, i sarađuje sa školom. Mađari u Srbobranu i dalje imaju znanje i kapacitet, da i tokom protekle 4 godine rukovode u više ustanova, uključujući biblioteku. U crkvi su realizovane investicije novcem iz matice, renoviran je krov i mehanizam crkvenog sata, a opštinskim sredstvima je rešeno i podno grejanje. Mnogo toga se dogodilo u proteklom periodu, samo zato što sve strane žele da se zajednica poboljša. U školi u kontinuitetu radi dnevni boravak, iz pokrajinskih sredstava realizovana su razne investicije, a đaci mogu da uče u boljim uslovima. Prošle godine je prvi put otvorena grupa za dnevni boravak na mađarskom jeziku, koja brine o prvacima i stara se o opstanku nastave na mađarskom jeziku u školi. Molim sve, koji vide rezultate našeg rada, da podrže listu SVM-a na opštinskim izborima u Srbobranu, rekao je Balint Juhas. On je pozvao građane da učestvuju na izborima za Evropski parlament, za koje će uskoro stići i poštanski paketi sa glasačkim listićima.

Nyitókép: Otac Tibor Žunji (s leva) je naglasio: Crkva je uspostavila veoma dobar odnos sa civilnim organizacijama (Fotografija Lasla Parackog)