2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Humanija lokalna samouprava i podjednaki tretman za sve

Tamaš Tot: Želim da radim na tome da naša deca u opštini Ada odrastaju u zdravom okruženju, sa čistom pijaćom vodom i čistim vazduhom

Tamaš Tot je oženjen i otac dvoje dece. Diplomirani ekonomista, diplomirao je na Univerzitetu u Pečuju. Od 2007. do 2012. godine bio je poslanik u republičkom, a potom između 2012. i 2016. godine poslanik u pokrajinskom parlamentu. On je na drugom mestu na izbornoj listi Saveza vojvođanskih Mađara u Adi.

Kao uspešan preduzetnik i predsednik Udruženja mađarskih preduzetnika u Vojvodini, prihvatili ste da kao kandidat SVM-a učestvuje na lokalnim izborima u opštini Ada. Zašto ste ponovo preuzeli na sebe ulogu u opštinskoj politici?

– Želim da naša deca u našoj opštini odrastaju u zdravoj sredini, sa čistom pijaćom vodom i čistim vazduhom, a da opština podjednako brine o svim svojim stanovnicima i ne pravi razliku među njima.

Šta podrazumevate pod pravljenjem razlike, možete li da pojasnite?

– U našoj opštini živi više od 4.000 penzionera, lokalna vlast im praktično pred svake izbore organizuje penzionersku olimpijadu na kojoj se pojavi 300-400 ljudi. Koga briga za one koji žive sami, one sa malim primanjima, koji na kraju meseca moraju da odluče da li će platiti račun za struju, porez, ili će kupiti lekove i hranu. Ne smemo zaboraviti ni na njih. Poziv za konkurs za kupovinu kuće takođe mora biti dostupan svima. Zdrav razum bi nalagao da prednost imaju roditelji koji sami odgajaju svoju decu, oni sa više dece i oni koji žive od kirije. Politika ne bi trebalo da ima reč u ovim stvarima. Sličnih primera ima i u slučaju preduzetnika, sportskih udruženja, poljoprivrednika.

Kakve ekonomske rezultate SVM može da pokaže u opštini Ada?

– Preko Fondacije „Prosperitati” u Adu smo doneli više od 1,5 milijardi dinara, zahvaljujući čemu smo otvorili 225 novih radnih mesta i osigurali njih 1.246. Obezbedili smo sopstveni dom za 106 porodica, podržali 213 malih preduzeća i 611 poljoprivrednika. Ovim smo temeljno demantovali glasine naših političkih konkurenata da ne možemo da donesemo novac na Adu, da se ne razumemo u ekonomiju. Pogrešno je mišljenje da su ova sredstva korisna samo za korisnike ovih konkursa. Nova radna mesta donose više od 20 miliona dinara godišnje, a 1.246 osiguranih poslova za godinu dana oko 120 miliona dinara. Od njih opőtina može da podrži kupovinu kuća, izgradi puteve, podrži civilne organizacije i sportska udruženja, crkve, škole, vrtiće, penzionere, preduzetnike, novorođenčad itd. Kada se realizuju subvencije i investicije, nastaju fotografije, sa kojih mi po običaju izostanemo, politički rivali zaborave da nam spomenu njih. Ali ne radimo svoj posao zbog fotografija, niti zbog zahvalnosti ljudi, da bi se osećali našim dužnicima, već da bismo brinuli o njima. To je njihov novac, naš posao je da ga koristimo pravedno.

Kako vidite sadašnjost i budućnost opštine Ada? Koje vrste ulaganja smatrate vitalnim?

– Njegova sadašnjost je žalosna. Između 2008. i 2016. godine fokusirali smo se na našu zajednicu, a ne na individualne interese. Radili smo timski, a rezultati su došli: most na Tisi, asfaltiranje svake ulice, renovirana je svaka predškolska ustanova, napravljena je fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i sportska hala u Molu itd. Oni su služili interesima celokupnog stanovništva. Mnoge investicije sada služe interesima uskog kruga. Pozitivnih ima, zajedničkim snagama sa našim koalicionim partnerom izvršena je obnova naših škola, a započeta je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode, kao i kanalizacione mreže. Od vitalnog značaja je uklanjanje deponije smeća, izgradnja fabrike vode i vodovodne mreže, proširenje kanalizacione mreže, koji su osnovni uslovi za zdravu životnu sredinu. Mi još ne podržavamo izgradnju hotela, ima još gorućih problema. Gosti koji dolaze u velnes centar kupuju karte za 2-3 sata, ovde ne spavaju, ručaju i večeraju kod kuće. Moraju se obezbediti sadržaji, poput seoskog turizma i manifestacija, kako bi turisti mogli da provedu više vremena na Adi. Sa kreditima treba biti oprezan, okupali smo se i sa 300 miliona za velnes, koju ćemo svi plaćati dugi niz godina. Već tada smo rekli da ćemo podržati izgradnju velnes centra, ali sa sporijim tempom i sa subvencijama, poput Bačke Topole. Opština bi trebalo da uzme kredit o trošku stanovništva samo ako bi ga gradonačelnik podigao čak i ako ga sam mora otplatiti, a zalog bi bila njegova sopstvena imovina. Siguran sam da bi se tada donele promišljenije odluke.

Kako vidite izborne šanse SVM-a u opštini Ada?

– Izbori će se prelomiti između Srpske napredne stranke, čiji je nosilac izborne liste Zoltan Bilicki, i SVM-a, čiji je nosilac liste Jožef Tobiaš. Nudimo zdravu životnu sredinu, lhumaniju okalnu samoupravu i podjednak tretman i rešenja za probleme koja dotiču svakoga, dok druga strana nudi velika ulaganja, izgradnju hotela i sportskih hala, proširenje banje. Pitanje je da li naše zdravlje ima cenu, a mislim da nema. Ako razmislite koliko puta dnevno posežemo za čistom vodom za piće i dahom svežeg vazduha, a s druge strane, koliko puta idemo u banju ili hotel, onda je izbor jasan. Ako u ljudi u velikom broju izađu da glasaju, budu hrabri, ne donesu odluku kako drugi traže od njih i da drugima bude dobro, već vode računa o interesima svoje dece, unuka, roditelja, baka i dedova, onda sam siguran u pobedu SVM-a.

Nyitókép: Tamaš Tot, kandidat SVM-a na lokalnim izborima u Adi (Fotografija Edite Gebleš Černai)