2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Turisti žele da vide stari deo grada

SVM je sprečio rušenje više objekata u centru Subotice

Ovom novinskom članku pripada i foto galeija, koja se može pogledati OVDE!

Delegacija Saveza vojvođanskih Mađara prošetala je centrom Subotice, tokom koje je razgledala rezultate zaštite spomenika postignute poslednjih godina. Među tri prioritetne programske tačke stranke je zaštita spomenika kulture, što je veoma važno sa stanovišta turizma grada, istakao je dr Balint Pastor, predsednik SVM-a i nosilac izborne liste u Subotici. Tokom šetnje obišli su ulicu braće Radić, koja je nedavno stavljena pod zaštitu, a zatim preko ulice Petra Drapšina posetili pozorište „Kostolanji Deže”. Predsednik stranke je rekao da je posle duge borbe postignuto da republička vlast u celini zaštiti ulicu braće Radić.

– Ova zaštita znači da se u ovoj ulici ne mogu vršiti nikakve izmene, rušenja ili dogradnje bez uzimanja u obzir uslova Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. U budućnosti se ne može izgraditi nijedna zgrada koja se ne uklapa. U 2021. godini, što se tiče zone dva, kojoj pripada i ulica Petra Drapšina (Gomboš sokak), uspeli smo da po cenu velike borbe sačuvamo od rušenja najmanje 55 objekata u najužem centru Subotice. Da SVM nije bio uporan, onda bi sa izuzetkom onih objekata koji su bili pod zaštitom, poput Gradske kuće ili Sinagoge, sve ostalo bi bilo moguće srušiti. I u ovoj ulici bi se sada gradile tri, četvoro ili petospratnice od betona i stakla. Mi nismo protiv razvoja. Potrebe za stanovima ima, pošto je Subotica peti po veličini grad u zemlji, ali sve mora da ima svoje mesto, naglasio je predsednik stranke.

On je dodao da je sledeći korak donošenje detaljnog regulacionog plana koji uzima u obzir date aspekte. Kako je rekao, nakon toga potrebno je početi baviti se time kako građani mogu da obnove svoje fasade, a kako spomenuta ulica Petra Drapšina, s druge strane, može da bude ispunjena životom. Prema planovima, sa isključivanjem saobraćaja i proširen klupama, mogle bi u njemu da se otvore stare zanatske radnje i kafići, formirajući tako pešačku ulicu kakva se može naći u drugim velikim gradovima.

A Gombkötő utca

Ulica Petra Drapšina

Dr Balint Pastor je objasnio da su u prošlom mandatu već preduzeti koraci na obnovi Gradske kuće, tako da će to biti prioritet i u narednim godinama.

Balaž Sić, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekao je da je proces proglašenja zaštite spomenika jedan dug i složen proces koji vredi proći.

– Istorijska slojevitost je najvažnija stvar u životu jednog grada, jer turista ide u Pariz jer može da vidi stari Pariz. Ne zato što su izgrađene nove stambene zgrade, jer to nikog ne zanima. Idemo u određeni veliki evropski grad jer želimo da vidimo stari deo grada. Ako to izgubimo, gubimo naše turiste. To je javni interes koji se često zaboravlja. Cilj nam je da proširimo zaštitu kulturnih dobra grada, pa će u Subotici, posle ulice Radić, biti zaštićene i Frangepanova, Tolstojeva ulica, kao i ulica Henrika Sjenkijevića. Na isti način ćemo moći da zaštitimo centar grada u Senti, Adi, Kanjiži, pa čak i Bačkoj Topoli, ali ovo je veoma dug proces, objasnio je direktor.

Dr. Pásztor Bálint Szabadka

Poslednja stanica ove gradske šetnje bilo je pozorište „Kostolanji Deže”, gde je delegacija obišla zgradu sa direktorom pozorišta Gaborom Mesarošem. Pogledali su renovacije koje su urađene u proteklom periodu, kao što su zvučna izolacija, krečenje fasade, izolacija spoljne stolarije i novi rasvetni pult. Petogodišnji planovi ustanove obuhvataju renoviranje enterijera i bine, kao i proširenje i modernizaciju svetlosnog parka.

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)