2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Da uspomena na Ferenca Rajhla ne isčezne

Palata Rajhle u Subotici, koja ove godine slavi 120 godina postojanja, proglašena je za spomenik kulture 1973. godine, a poslednjih godina je više puta renovirana. Od 1969. godine u ovoj nekretnini je smeštena Savremena galerija Subotice. Viktorija Salma, direktorica ove ustanove, rekla je da su ove godine uspeli da sprovedu jedno veliko renoviranje.

– Ove godine smo restaurirali dva balkona na fasadi, jer je drvena konstrukcija počela da truli, pa je njihova obnova bila važna ne samo iz estetskih razloga, već i iz bezbednosnih razloga. Ukupna vrednost radova koštala je blizu 3 miliona dinara, koje smo dobili intervencijom Saveza vojvođanskih Mađara. Sala za medije, koja je nekada bila kancelarijski prostor, je renovirana, sada je postala društveni prostor, mesto za filmske projekcije i predavanja. Renovirana je rasveta i pod, zamenjen nameštaj, prefarbani zidovi. Sve je to iznosilo oko 600.000 dinara. Prošle godine smo izolovali prozore na spratu i prizemlju, što je koštalo 270.000 dinara, rekla je direktorica.

Ferenc Rajhle, nekadašnji vlasnik palate, bio je i još važi za vrsnog arhitektu koji je stvorio trajna zdanja poput palate „Rajhle”, Gimnazije „Svetozar Marković”, zgrade gradske biblioteke, rekao je novinarima dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, nosilac izborne liste ove stranke u Subotici, nakon što je obišao renovacije.

– S jedne strane, naš zadatak je da osiguramo da sećanje na Ferenca Rajhlea ne isčezne, a sa druge strane da objekti koje je on projektovao namenski funkcionišu. U palati „Rajhle” već decenijama radi savremena galerija, koja je jedan od najboljih muzeja ovog tipa u zemlji. Naš zadatak je da zaštitimo stanje ove nekretnine. Ove godine, intervencijom SVM-a, iz gradskog budžeta su renovirani balkoni, a u ovom mandatu modernizovana je i rasveta. I ubuduće ćemo ovom objektu posvećivati pažnju, kao i drugim starim, važnim nekretninama, rekao je predsednik stranke.

(Fotografija Edvarda Molnara)

(Fotografija Edvarda Molnara)

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)