2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Poljoprivrednici iz Kupusine su vredni i efikasni

Poljoprivredna gazdinstva u Kupusini posetili su funkcioneri SVM-a, Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu i Viktor Molnar, pokrajinski poslanik, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, kao i Ištvan Peter, nosilac apatinske opštinske liste SVM-a. Obišli su plantažu jabuka Atile Hodovanja, imanje Atile Tumbasa za uzgoj bilja i ljute paprike i hortikulturu Gabora Fridrika.

Atila Hodovanj se bavi uzgojem jabuka od 1992. godine. U Fondaciji „Prosperitati” aplicirao je za temelje sistema mreža za zaštitu od grada, a u fondu za mreže za zaštitu od grada. Jedan vozni sistem bi mu umnogome olakšao posao, pa je konkurisao i za to na poslednjem konkursu Fondacije „Prosperitati”, rekao je Atila Hodovanj.

Atila Tumbas uzgaja papriku na oko 8 hektara. Kako je rekao, od 2005. godine su iskoristili skoro svaku konkursnu priliku, u poslednjih 20 godina prijavili su se otprilike 17-18 puta. U poslednjih 6-7 godina, velika većina ovih prijava je bila na konkurse Fondacije „Prosperitati”. U pokrajini su učestvovali na start-up konkursu, a i u ministarstvu su učestvovali na konkursima. Atila Tumbas je naglasio da je 80 odsto njihovih prijava bilo uspešno.

Gosti su saopštili da su poljoprivrednici veoma aktivni, u Zapadnoj Bačkoj postoji velika želja za prijavom na konkurse. Uspeli su da steknu poverenje i upoznaju ljude sa različitim konkursnim mogućnostima. Stalno procenjuju teren, osluškuju zahteve i ugrađuju informacije u razne konkurse pri ministarstvima i pokrajini. Zastupanje interesa je važno i na nivou lokalne samouprave, što može biti od koristi poljoprivrednicima.

Nyitókép: (Fotografija Timea L. Moger)