2024. július 16., kedd
LOKALNI IZBORI 2024

Počela obnova puta između Kevija i Tornjoša

Naša pitanja može da rešava samo jako zastupanje mađarskih interesa

Počelo je renoviranje puta koji povezuje Kevi i Svetićevo sa Tornjošem, i koji je već dugi niz godina u veoma lošem stanju. Radove na ovom putu su obišli dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, Robert Otot, potpredsednik pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Hajnalka Buranj, nosilac izborne liste SVM-a u Senti.

Dr Balint Pastor je za naš dnevni list rekao da SVM smatra da se i stanovnicima malih naselja mora posvetiti velika pažnja.

– Iako obnova puta direktno utiče samo nekoliko stotina ljudi, indirektno pogađa mnogo više ljudi, jer je to najkraći put do naselja tri sela u okruženju. Nije normalna situacija da udarne rupe duboke i po nekoliko desetina centimetara ovde otežavaju saobraćaj već odavno. Zbog toga je SVM zahvaljujući pokrajinskom učešću obezbedio 90 miliona dinara za obnovu ovog puta, rekao je on, napominjući da članovi SVM-a nisu ti koji jednog trenutka šalju mašine ovde, a sutradan ih već nema.

– Završićemo ono što smo započeli. Na ovaj put smo morali dugo da čekamo, ali sada će biti gotov, čemu se svi svi radujemo, rekao je on.

U Osnovnoj školi „Temerkenj Ištvan” u Tornjošu, direktor škole Atila Vajda i nastavnici su primili delegaciju. Posetili su učionice, kao i fiskulturnu salu u kojoj su trenirali deca Vojvođanske rvačke akademije iz Kanjiže.

Atila Vajda je rekao da je posebnost škole to što se nastava izvodi na mađarskom jeziku i nastoje da u tom duhu vaspitavaju učenike. Za to im veliku pomoć daje SVM, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, pokrajina i opština Senta.

– Da bismo nastavili ovu priču o uspehu, sa velikom zahvalnošću primamo nove donacije, napomenuo je on i dodao da su se već nekoliko puta prijavljivali za zamenu parketa u fiskulturnoj sali, do sada bezuspešno, ali nastavljaju da apliciraju i da se nadaju. Fiskulturnu salu škole koriste i rvači, fudbaleri, šahisti škole, rekao je direktor.

(Fotografija Arpada Gergelja)

(Fotografija Arpada Gergelja)

Dr Balint Pastor je naglasio da u Vojvodini nema mnogo škola poput one u Tornjošu, gde se nastava izvodi isključivo na mađarskom jeziku.

– Ovde su poslednjih godina ulagane razne investicije iz sredstava nacionalnog saveta, fondova vlade Mađarske i pokrajinskih sredstava, rekao je on.

Balint Juhas je rekao da je škola uspela da se razvija u poslednje 4 godine, bilo je vremena kada su se renovirale fasadne stolarije, a obnovila su se i nastavna sredstva.

Hajnalka Buranj je svojevremeno radila kao učiteljica u školi i naglasila je da su za SVM važna naselja naseljena Mađarima. Ona je istakla da naše pitanja može da rešava samo jako zastupanje mađarskih interesa. Ona je napomenula da je škola izuzetno značajna institucija kojoj treba posvetiti pažnju i nadograđivati je u budućnosti.

Nyitókép: Na mestu radova na rekonstrukciji puta (Fotografija Arpada Gergelja)