2024. szeptember 29., vasárnap

U zavičaju, sa vama zajedno!

Našem novinskom članku pripada foto-galerija!

U toku su izmene i dopune zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, i do kraja meseca ćemo ih u narodnoj skupštini usvojiti”, najavio je dr Balint Pastor u svojoj Fejsbuk objavi, u vezi sa njegovim izlaganjem na konferenciji pod nazivom „U zavičaju, sa vama zajedno!” („Itthon, Együtt Veletek!”).

U subotu je u Bačkoj Topoli organizovana konferencija na nivou Karpatskog basena na temu uspešnog prosperiteta u domovini i zasnivanja porodice. Ova manifestaciju je održana u Umetničkoj koloniji u Bačkoj Topoli.

Događaj su organizovali Savez organizacija za porodice Karpatskog basena i Udruženje velikih porodica 3+ iz Bačke Topole, a realizovana je uz podršku vlade Mađarske, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i opštine Bačka Topola.

Na konferenciji je kao govornik učestvovao i dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, koji je među prioritetima svoje stranke naveo podršku porodici i podsticanje rađanja.

„Finansijska sigurnost porodica i podsticanje rađanja treba da budu osnov svih političkih programa. Nalaze se među prioritetima SVM-a i deo su koalicionog sporazuma!”, napisao dr Balint Pastor u svom Fejsbuk postu vezano za ovaj događaj.

On je napomenuo i da je, na zahtev Saveza organizacija za porodice, 2017. godine u parlamentu Mađarske održao predavanje o položaju mađarske zajednice u Vojvodini, o mogućnostima opstanka i razvoja.

„Model podrške porodici Mađarske postao je međunarodni primer, a Srbija je takođe ugradila brojne njegove elemente u svoj pravni sistem, napisao je dr Balint Pastor.

Arpad Fremond je na ovoj manifestaciji predstavio programe Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine za obrazovanje i podršku porodicama.

„Porodica, dom, nacija! Oni su osnovni elementi našeg identiteta, bez kojih bismo se samo rasuli kao pesak na vetru. Njihovo očuvanje je stoga naš zajednički zadatak!”, napisao je Arpad Fremond u svojoj objavi na Fejsbuku o konferenciji.

„U svom izlaganju izneo sam sve oblike podrške kojima pratimo decu i mlade od vrtića do mature. Pomažući porodicama, nacionalni savet dugoročno jača vezu pripadnika naše zajednice sa zavičajem”,  napisao je Arpad Fremond u svojoj objavi.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali Žofija Konc, mađarska državna sekretarka zadužena za porodice, Žužana Marton, predsednica Saveza organizacija za porodice Karpatskog basena, kao i Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine. Goste je pozdravio Adrian Satmari, gradonačelnik Bačke Topole.