2024. október 10., csütörtök

Svaka investicija je od istaknutog značaja

Predat je Hotel "Experience" u Bečeju i proizvodna hala preduzeća "Antares Stolice" iz Ade

Foto-galeriju, koja pripada ovom novinskom članku, možete pogledati OVDE.

Levente Mađar, zamenik ministra ministarstva spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske, dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, kao i Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, 3. oktobra su u Bečeju i Adi svečano uručili bespovratna sredstva za razvoj poljoprivrede, kao i privrednog i turističkog razvoja srednjeg i velikog obima iz devetog kruga konkursa Fondacije „Prosperitati”.

Na konkurs za razvoj poljoprivrede, koji je raspisala Fondacija „Prosperitati”, uspešno se prijavilo 695 ljudi, a ugovori su svečano potpisani u prisustvu Levente Mađara, zamenika ministra spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske, kao i dr Balinta Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, u sportskom centru u Bečeju. Nakon potpisivanja ugovora, u Bečeju je svečano predat Hotel „Experience”, prvi gradski hotel sa četiri zvezdice. Ovaj moderan hotel, koji goste dočekuje već od sredine septembra, izgrađen je zahvaljujući podršci od 120,5 miliona dinara dobijenom na konkursu za razvoj turizma velikog obima i od istaknutog značaja Fondacije „Prosperitati”.

Potom je održana svečana primopredaja privredne investicije velikog i srednjeg obima u preduzeću D.o.o. Antares Stolice u Adi, gde su uz podršku Fondacije „Prosperitati” realizovani radovi u vrednosti višljom od dva miliona evra. Na ovim svečanim manifestacijama Fondacije „Prosperitati” su, između ostalih, prisustvovali Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu, Ester Čalokezi, generalni konzul Mađarske u Subotici, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, kao i republički i pokrajinski predstavnici i funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara.

 

Primopredaja hotela "Experience" u Bečeju (fotografija Andraša Otoša)

Primopredaja hotela "Experience" u Bečeju (fotografija Andraša Otoša)

ŠESTSTO DEVEDESET PET USPEŠNO PRIJAVLJENIH

U poslednjih osam godina, ovo je već sedmi put da poljoprivrednici od Fondacije „Prosperitati” dobijaju priliku da, zahvaljujući podršci iz Mađarske, ulože u opremu i poboljšaju uslove rada. Opšta zemljoradnička zadruga „Žunji-Silak” u Temerinu se već decenijama bavi poljoprivredom.

– Usled hirovitih vremenskih i klimatskih promena, moj otac je počeo da razmišlja o uzgoju lešnika. Postavili smo plantažu i potreban nam je berač lešnika za prvi ozbiljniji rod. Iskoristili smo priliku koju nam je pružila Fondacija „Prosperitati”, prijavili smo se za ovu mašinu i prijava nam je bila uspešna. Iznos ove podrške je 1.250.000 dinara, rekla je Betina Žunji.

Sabolč Pakšanski iz Totovog Sela prijavio se za proširenje svoj poljoprivrednog gazdinstva.

– Konkurisali smo za krmače sa pedigreom i dobili oko 500.000 dinara. Pošto smo mladi i počinjemo karijeru, ova podrška nam je od velike pomoći, rekao je ovaj poljoprivrednik.

U Vojvodini je uz podršku vlade Mađarske obezbeđeno ukupno 450 miliona evra. Ukupna vrednost bespovratnih sredstava koji su upravo realizovani je 7,7 miliona evra. Levente Mađar, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske je u svom govoru naglasio: već se može govoriti o uspešnim prijavama na konkurs u visini koje se mogu meriti u desethiljadama, ali još nismo stigli do kraja tekućeg kruga konkursa, jer još skoro isti broj kandidata čeka na povoljnu odluku, a u Budimpešti se radi na njenom donošenju.

Pored kancelarijskih stolica, D.o.o. Antares Stolice iz Ade sada proizvodi i tapacirani nameštaj (fotografija Andraša Otoša)

Pored kancelarijskih stolica, D.o.o. Antares Stolice iz Ade sada proizvodi i tapacirani nameštaj (fotografija Andraša Otoša)

– Možemo biti zajedno na mnogim manifestacijama na kojima slavimo zajedništvo Mađara, a zajedništvo Mađara ima takvu moć da možemo da pružimo značajnu pomoć onim poljoprivrednicima i preduzetnicima ovde u Vojvodini, koji kao Mađari zamišljaju svoju budućnost ovde, u svojoj domovini. I danas je jedna takva prilika, svečani trenutak, kada smo u mogućnosti da, uz posredovanje Saveza vojvođanskih Mađara i Fondacije „Prosperitati”, donesemo jednu značajnu podršku iz matične zemlje za oko 700 mađarskih poljoprivrednika iz Vojvodine. Ova posrednička uloga je omogućila pokretanje ovog programa pre osam godina. Predsednik Ištvan Pastor je tada izrazio zahtev da i matična država pruži ekonomsku podršku Vojvodini, jer je, pored kulture, i privreda važan stub opstanka, rekao je Levente Mađar. On je dodao da će i ubuduće, pored subvencija za kupovinu porodičnih kuća, nastaviti da rade na podršci preduzetnicima.

Levente Mađar u sportskoj dvorani u Bečeju (fotografija Andraša Otoša)

Levente Mađar u sportskoj dvorani u Bečeju (fotografija Andraša Otoša)

Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, istakao je u svom govoru da potpisivanjem ugovora slavimo veru u budućnosti i vitalnost naše zajednice.

– Slavimo veru zajednice u budućnost, njenu vitalnost, upornost i istrajnost, jer i pored svih teškoća koje su nas zadesile u proteklom veku, i dalje smo u svojoj domovini, istrajavamo i želimo da ostanemo u domovini. A ako želimo da ostanemo u domovini, onda oni koji se bave poljoprivredom žele da obrađuju zemlju naših predaka, žele da se šire, žele da se razvijaju, žele da budu konkurentni, žele da obezbede posao za druge članove naše zajednice, i zato učestvuju na konkursima Fondacije „Prosperitati”. Želeo bih da se zahvalim zameniku ministra i vladi Mađarske što već osmu godinu bez prekida sprovode ovaj program, rekao je predsednik SVM-a. Dr Balint Pastor je rekao da vlada Mađarske ima čvrstu nameru da ovaj program nastavi i u budućnosti. Iz ovoga se jasno vidi da nacionalna vlada Mađarske smatra važnim da podrži našu zajednicu ne samo u obrazovanju, kulturi i drugim oblastima koje čuvaju identitet, već i u svetu privrede, izgradnje domova i poljoprivrede, dodao je on.

Gosti su obišli hotel (fotografija Andraša Otoša)

Gosti su obišli hotel (fotografija Andraša Otoša)

PRIMOPREDAJA HOTELA U BEČEJU

Popodne 3. oktobra je u Bečeju svečano predat Hotel „Experience”, prvi gradski hotel sa četiri zvezdice. Ovaj moderan hotel, koji goste dočekuje već od sredine septembra, izgrađen je zahvaljujući podršci od 120,5 miliona dinara dobijenom na konkursu za razvoj turizma velikog obima i istaknutog značaja Fondacije „Prosperitati”. Hotel, koji je trenutno prvenstveno izgrađen za konferencijski turizam, gostima na raspolaganju ima 27 dvokrevetnih soba, a nudi i welness i spa usluge. Kamen temeljac hotela „Experience” postavljen je 2021. godine.

– Bio sam jedan od prvih gostiju koji je uživao u gostoprimstvu ovog hotela i bio sam prezadovoljan. Investitor i izvođač radova su uradili sjajan posao i napravili jedno visokokvalitetno delo, koje bi moglo da se postavi bilo gde u svetu i isto bi odličan doživljaj pružao gostima, rekao je Atila Balog, predstavnik hotela „Experience”.

„Arthur Bergmann Hungary Zrt” je pre tri godine obezbedio neophodan deo učešća za ovu investiciju, a krajnji korisnik je D.o.o. Experience Lux. Ovo je četvrti hotel koji je izgrađen uz podršku Fondacije „Prosperitati” za turizam u Vojvodini. Dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, rekao je da je poslednjih godina, sticajem okolnosti, turizam postao prilično pohaban sektor privrede, zbog čega oni koji razmišljaju o razvoju hotela, ulažu u njih, obogaćuju krug optimističnih, pozitivno mislećih ljudi.

– Nakon izgradnje i renoviranja hotela u Subotici, Novom Sadu i Senti, ovakav objekat će sada biti predat i ovde u Bečeju. To dokazuje da ne razmišljamo samo u okviru velikih gradova, ne samo o Novom Sadu i Subotici, već smatramo potpuno opravdanim i prirodnim da takav hotel može da opstane na tržištu i da bude potreban i u Senti ili Bečeju. Bečej ima šta da ponudi posetiocima. Ovo je zajednica sa veoma ozbiljnom prošlošću, ozbiljnim znamenitostima, graditeljskim nasleđem, a da ne govorimo o prirodnim lepotama, Tisi, Mrtvoj Tisi i ostalim mestima, rekao je predsednik SVM-a.

Projekat je realizovan uz podršku vlade Mađarske i uz sufinansiranje ministarstva spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske.

– Želeo bih da se zahvalim preduzetnicima, vlasnicima i partnerima što su se uključili u ovaj projekat, i da su za obnovu ove izgubljene građanske kulture, spremni da doprinesu sopstvenim novcem na ovaj način, naravno pored ostalih koraka razvoja preduzetništva koje mi zajednički sprovodimo, i što smo sprovodili  ovde u regionu poslednjih godina. Od ovog materijala ovde u Vojvodini može da se izgradi jedan novi svet, kome svi težimo, koji svi vidimo ispred sebe tokom svakodnevnog rada, ali čiji odlični nagoveštaj je slika jednog sveta koji je ovde postojao pre ovih proteklih decenija, rekao je Levente Mađar, zamenik ministra ministarstva spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske.

PROIZVODNJA TAPACIRANOG NAMEŠTAJA U ADI

Juče su u Adi u D.o.o Antares Stolice preduzeću Levente Mađar, dr Balint Pastor i Akoš Solar, direktor kompanije, svečano predali privredne investicije srednjeg i velikog obima od istaknutog značaja. Zajedničko mađarsko-srpsko-italijansko preduzeće, koje je već od ranije proizvodilo kancelarijske stolice, a odnedavno i tapacirani nameštaj, uložilo je više od 2 miliona evra u izgradnju proizvodne hale, kao i u mašine za proizvodnju, uključujući 12 industrijskih šivaćih mašina, tri CNC mašine za šivenje i opremu za reciklažu sunđera, kroz sopstvene resurse i kroz subvenciju Fondacije „Prosperitati”. Pored ovoga, značajno su povećali broj zaposlenih, koji je sada dostigao 100 ljudi. Kompanija je počela da posluje u Srbiji 2008. godine i sada izvozi u oko 20 zemalja. Njegova glavna tržišta su Srbija i Mađarska, ali van Evrope izvozi i u Afriku i Aziju.

Na svečanosti održanoj u D.o.o. Antares Stolice preduzeću prisustvovali su Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu i Ester Čalokezi, generalni konzul u Subotici, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, kao i više zvaničnika vlade Mađarske, SVM-a i Fondacije „Prosperitati”. Na ovoj manifestaciji su govorili Akoš Solar, Levente Mađar i dr Balint Pastor. Potom je predata investicija uz svečano presecanje vrpce, a sa prisutnima su zajedno obišli proizvodnu halu i pogon preduzeća.

Obraćajući se medijima na kraju ove svečanosti, Levente Mađar je rekao da program ekonomskog razvoja, uz podršku vlade Mađarske i saradnju Fondacije „Prosperitati”, ima za cilj da pomogne vojvođanskim Mađarima da svoj prosperitet pronađu u svojoj domovini.

– Svaka investicija koji zajedno sprovodimo u Vojvodini je od istaknutog značaja. Na kraju krajeva, ova dešavanja su deo mađarske ekonomske mreže u Vojvodini koja je doživela nečuveno veliki razvoj u poslednjih desetak godina. Uostalom, pre osam godina smo počeli da isplaćujemo ove subvencije preko Fondacije „Prosperitati”, koje su sada već integrisane u ovaj lokalni mađarski ekonomski sistem. Danas sve to znači jednu sasvim novu dimenziju, pošto se hoteli grade u nizu, pola tuceta je već završeno, a ostalih pola tuceta biće završeno u narednih godinu-dve. To je Vojvodinu stavilo na turističku mapu Srbije, regiona, a možda i cele Evrope. Kapitalna ulaganja su urađena i u oblasti industrije, koja omogućavaju zapošljavanje hiljadama ljudi. Ovim kompanijama su omogućili jedan takav tehnološki iskorak, koji ih čini konkurentnim, ili im omogućava da sačuvaju svoju konkurentnost i u sadašnjim teškim ekonomskim uslovima. Što se tiče malih poljoprivredih proizvođača, mogli smo da podržimo više hiljada porodičnih preduzeća. Kada su u pitanju veći prerađivački pogoni, uspeli smo da preduzmemo tehnološke korake koji garantuju da tradicionalno snažna vojvođanska prehrambena privreda u budućnosti ne samo da će stati na noge, već će predstavljati i jedan od istaknutih bastiona čitavog regiona. Sve to da bi Mađari u Vojvodini mogli da nađu ekonomski prosperitet kod kuće, u svojoj domovini, a ne da moraju da emigriraju da bi neko pristojnim radom mogao da zarađuje za hleb za svoju porodicu, rekao je Levente Mađar, koji je obećao da će se program ekonomskog razvoja nastaviti.

Dr Balint Pastor je naglasio da su zahvaljujući programu ekonomskog razvoja u četvrtak predata dva velika projekta u Bečeju i Adi.

– U Bečeju je izvršena primopredaja prvog gradskog hotela sa četiri zvezdice. Bečej je sredina koja ima mnogo toga da ponudi turistima. Zato je važno da je tu izgrađen hotel jednog ovakvog kvaliteta zahvaljujući podršci vlade Mađarske. U Adi je predata jedna nova razvojna investicija kompanije Antares. Jedni su od tržišnih lidera u zemlji, ali proizvode i za izvoz. Pored toga, potpisan je ugovor o podršci u vrednosti od 7,7 miliona evra sa oko 700 poljoprivrednih proizvođača u sportskom centru u Bečeju. Kada sam u novembru pregovarao sa premijerom Viktorom Orbanom, tražio sam da se ovaj program nastavi. Od tada smo imali tri kruga konkursa. U maju su ugovore mogli da potpišu mali preduzetnici i zainteresovani za kupovinu seoskih kuća, a danas poljoprivredni proizvođači, naveo je predsednik SVM-a.

Nyitókép: Dr Balint Pastor, Levente Mađar i Akoš Solar predali proizvodnu halu u Adi (fotografija Andraša Otoša)