2024. október 7., hétfő

Az idén is nőnek a fizetések

Aleksandar Vučić: Szerbia pénzügyi stabilitása jobb, mint az európai országok többségében

Tíz évvel ezelőtt, vagyis 2012-ben 1,865 000 foglalkoztatottat tartottak számon Szerbiában, ma viszont, amikor a legutóbbi népszámlálás szerint mintegy félmillióval csökkent a lakosság száma, 400 ezerrel többen vannak munkaviszonyban – emelte ki szerdán este évértékelő sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić államfő. Az idei tervek kapcsán kiemelte, az állam tartani kívánja a villanyáram árát, ugyanis így tudják megőrizni a gazdaság működését és a munkahelyeket. A jelenlegi 8,7 százalékon szeretnék megtartani a munkanélküliek arányát is.

Mint korábban hírül adtuk, Aleksandar Vučić felszólalásában rámutatott, államfőként második mandátumát tölti, és nem kívánja módosítani az alkotmányt, sőt az előttünk álló időszakban már pártelnök sem lesz többé, így nem is kíván hazudni a népnek. Habár nem sikerült tartani magukat a múlt év elején kitűzött ütemhez, így is az év végén 2,3-2,5 gazdasági növekedést könyvelhetett el az ország. A pénzügyek terén stabil a helyzet, s erre büszke lehet az ország, és arra is, hogy egész Európában a legmagasabb nyugdíj- és béremelést sikerült a múlt évben megvalósítani, miközben az infláció mértéke ugyanakkora, vagy még magasabb volt, mint más európai országokban.

Az államfő rámutatott, hogy a GDP 55 százalékán sikerült megtartani az államadósságot, ami stabilabbá teszi az országot, akárcsak a nagy európai országokat, melyek jelentősen nagyobb államadóssággal küzdenek. Szerbia a gazdasági növekedés téren az elmúlt három évben az első három ország között volt, míg most az államadósság alakulása terén az első 5 vezető ország között van. Jelentős előrelépésnek tekintette ezt Vučić, ugyanis mint mondta, 2012-ben, hatalomra lépésekor az államadósság a GDP 75 százaléka volt. Kiemelte ugyanakkor, hogy a 2023-as év nagyon nehéz lesz, s ez már abból is látszik, hogy Amerikában, az Európai Unióban, sőt Kínában is csökkent a gazdasági növekedés, és ezek a történések érinteni fogják Szerbiát is.

Kiemelte, 2012-ben csupán három autópályája volt az országnak, ma viszont már jelentősen több úthálózattal büszkélkedhet az ország, már ebben az évben megnyitják az Újvidék–Šabac autópálya egy szakaszát is, a belgrádi kerülőutat, de a Galambóc felé vezető gyorsforgalmi út építése is megfelelő ütemben halad. A Zombor–Nagykikinda–Nakovo út építéséről még az idén döntés születik. A vasútfejlesztések kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Újvidék–Szabadka vasútvonalon folynak a munkálatok, s még az idén a Niš és Dimitrovgrad közötti vonalon megkezdődnek a korszerűsítési munkálatok. Egy infrastrukturális beruházástól sem állt el az ország.

Rámutatott, a Nyugat-Balkánra érkező külföldi direkt beruházások 62 százaléka Szerbiában valósult meg, ami kiemelt helyre emeli az országot.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Kitért az energiahordozókra is. Rámutatott, eddig 87 millió köbméter földgázt kért le az ország a magyarországi tározókból, és reményét fejezte ki, hogy márciusban az udvarnoki tározóban felhalmozott tartalékok megmaradnak, ahogy a magyarországi tározókban is marad gáz. A tél végeztével az ország azonnal megkezdi a felkészülést a következő évre, ugyanis Vučić arra számít, hogy a jövőre még nehezebb lesz hozzájutni a szükséges energiahordozókhoz. Az ország már dolgozik azon, hogy alternatív útvonalakat építsen ki az energiahordozók beszerzésére. Kiemelte, áramból is lesz elegendő, sőt tartani szeretnék az árakat, és az egész kontinens területén Szerbiában lesz a második legkedvezőbb ár, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság zavartalan működéséhez, illetve a munkahelyek megőrzéséhez. Mint mondta, az a cél, hogy ne nőjön a munkanélküliség, mert az egyensúly felborulásához vezetne, növekedne a szociális egyenlőtlenség. Vagyis a tervek szerint ebben az évben is nőni fog a bérek és a nyugdíjak összege.

Kitért az élelmiszer-biztonságra is, mint mondta, 26 hónapra való gabonatartalékkal, 20 hónapos kukoricatartalékkal rendelkezik az ország, ám az élelmiszer-tartalékok további megerősítését tervezik, hogy a polgárok nyugodtak lehessenek.

Koszovó és Metóhia kérdésében pedig kiemelte, az ország továbbra is tiszteletben tartja mind a hat nemzetközi megállapodást, amit az ország aláírt, természetesen a területi integritás és a béke megőrzése nyomán folytatja eddigi politikáját.

Nyitókép: Márciusban az udvarnoki tározóban felhalmozott tartalékok megmaradnak, akárcsak a magyarországiak is (Fotó: Beta)