2024. július 27., szombat

Burgonya 60, kávé 90 dinárért

Holnaptól „jobb áron” húsz árucikk

Az év végéig tart az infláció letörésére és a lakosság vásárlóerejének növelésére irányuló, Jobb ár (Bolja cena) elnevezésű állami akció, melynek keretében mintegy 20 árucikket olcsóbban kínálnak az üzletláncok – tájékoztatott Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter. Holnapra, szeptember 12-ére jelezte, hogy megjelennek az üzletek polcain a kimondottan olcsó termékek.

„Arra kérem a polgárokat, használják ki a lehetőséget, keressék az üzletekben a Jobb ár feliratot, és meggyőződhetnek, hogy a leárazott 20 árucikk esetében ezek a legalacsonyabb árak Európában. Szerdán indul és újévig tart az akció” – mondta a miniszter a belgrádi közszolgálati televíziónak, megjegyezve, hogy ha valaki holnaptól nem talál egyetlen, most leárazott, Jobb ár címkével megjelölt terméket sem, a kereskedelmi minisztériumhoz fordulhat panaszával. A kereskedők az év hátralevő részében kötelesek legalább egy terméket kínálni ebből a kategóriából. Várható, hogy a múlt pénteken ismertetett lajstromon túl más közszükségleti cikkeket is olcsóbban árulnak majd.

Hangsúlyozta, a kereskedők lemondanak az árrés jelentős részéről, némely esetben a teljes haszonról, sőt egyes árucikkeken még veszteségük is lehet. Az akcióba a következő üzletláncok kapcsolódtak be: Delhaize, Lidl, Mercator, DTL (Domaći trgovački lanac), Univerexport, Metro, Aroma, Super Vero, DIS, Aman, Gomex. Ezek együttesen a szerbiai piac több mint 80 százalékát uralják. Momirović felkérte a többi nagy üzletláncot, a kereskedőket és a kisboltokat, valamint a beszállítókat, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz, amivel tovább bővülhet a terméklista. Az eddigi közlések szerint olcsóbban lehet majd vásárolni a tejet, joghurtot, túrót, almát (80 dinárért), burgonyát (60 dinárért), tésztát, csirke far-hátat, egyfajta csirkeszalámit, alkoholmentes italokat, kávét (90 dinárért), bébiételt, babasampont és -fürdősampont, babapelenkát, fenőtteknek való sampont és tusfürdőt, toalettpapírt, egészségügyi betétet, valamint mosóport és mosogatószert.

Momirović egyébként azt állítja, hogy az üzemanyag, a kávé, a cigaretta és a szeszes italok jövedéki adójának október 1-jei, 8 százalékos növekedése viszonylag kismértékű drágulást okoz, és nem hiszi, hogy emiatt az emberek nem fognak ugyanúgy inni vagy dohányozni, mint eddig.