2024. május 20., hétfő

Kiszakadni a mindennapokból

Az Idegenforgalmi Világszervezet 1980-as kezdeményezésének köszönhetően a mai napon a turizmust ünnepeljük. A nap célja az idegenforgalom előmozdítása és népszerűsítése világszerte, az utazási lehetőségek segítése és a kirándulások ösztönzése. Ki ne szeretne utazni, világot járni, új helyszíneket felfedezni, más kultúrákat megismerni. Az emberek többsége szívesen költ utazásra, élmények és emlékek szerzésére.

Természetesen mindenkinek más jelentést hordoz az utazás. Akadnak, akik a tengerparton pihennek szívesen, míg mások a hegyekben találják meg a kikapcsolódás forrását. Az, hogy mi nyújt nekünk igazi nyugalmat és felüdülést, egyéni preferencia. Személy szerint én a természeti szépségek, nemzeti parkok, hegységek, tengerpartok és erdők felfedezését részesítem előnyben. Szeretem az aktív szabadtéri tevékenységeket, mint például a túrázást, kerékpározást vagy a vízi sportokat. Ugyanakkor szívesen látogatok el a jelentős városokba és metropoliszokba is, ahol az adott város életstílusát igyekszem átérezni.

A többség a tengerparton pihen a legszívesebben (Fotó: Ótos András)

A többség a tengerparton pihen a legszívesebben (Fotó: Ótos András)

Sokak számára a nyaralás az igazi kikapcsolódás, mivel ez gyakran kapcsolódik a pihenéshez és a szórakozáshoz. Mások azonban előnyben részesíthetik a hegyvidéki telelést vagy a falusi turizmust a csendes környezet és a természeti szépségek miatt. Manapság a wellnessturizmus is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, akárcsak a gasztroturizmus, amely a gasztronómiai élmények élvezetére helyezi a hangsúlyt. Az emberek olyan régiókba látogatnak el, ahol híres vagy egyedi gasztronómiai élmények várják őket. Ott vannak még a sör- vagy borutak is. Ezek olyan tematikus utazások, ahol a fő hangsúly az adott régióban előállított alkoholos italok kóstolásán van. A vendégek gyakran látogatnak el pincészetekbe, sörfőzdékbe, illetve a termékeket felsorakoztató fesztiválokra.

Fontos figyelembe venni, hogy számunkra mi a megfelelő kikapcsolódási forma, és ennek fényében dönteni az utazás helyszíne felől.

Sokan kevésbé nyüzsgő és nem leglátogatottabb turisztikai célpontot választanak úti célként, mert épp az a céljuk, hogy egy kicsit elvonuljanak a világ zajától és feltöltődjenek. A családosok leginkább olyan helyeket választanak, ahol a gyerekek biztonságosan szórakozhatnak. A párok általában a nyugodt úti célokat részesítik előnyben, ahol kettesben fedezhetik fel a környék rejtett, varázslatos szépségeit. Fiatal baráti társaságok pedig általában a pezsgő szórakozóhelyekkel teli városokat keresik fel.

Márai Sándor azt írta, hogy „a társaság ad az út komor varázslatának, a változásnak, emberi értelmet. Megfelelő ember társaságában a Földet is körülutazhatod, s úgy tűnik majd, pillanat volt az egész. Egyedül csak vánszorogsz a világon át, expresszvonaton és repülőgépen is.”

Nem az a lényeg tehát, hogy hova utazunk, sokkal lényegesebb, hogy azt olyanok társaságában tegyük, akik közel állnak hozzánk.

Egyesek a hegyvidéki telelést részesítik előnyben (Fotó: Ótos András)

Egyesek a hegyvidéki telelést részesítik előnyben (Fotó: Ótos András)

Igaz, hogy napjainkban egy utazás nem olcsó mulatság. Évtizedekkel ezelőtt a nyaralás, vagy a telelés szinte természetesnek számított, ma azonban már mind kevesebb embernek a kiváltsága. Pedig egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre mindenkinek szüksége lenne. Az egész évi munka után mindenkire ráférne néhány hetes kikapcsolódás, amikor megszokott környezetétől távol, a mindennapi gondoktól megszabadulva átadhatja magát a pihenés örömeinek. A rohanó hétköznapokban ugyanis gyakran nincs időnk élvezni a minket körülvevő értékeket. Több időt kellene szánnunk arra, hogy élvezzük a napsugarakat, a szellőt, a madarak csicsergését vagy a víz csobogását.

Fontos megtalálni a számunkra megfelelő pihenési formát, legyen az akár egy fürdőközpontban eltöltött délután, egy közeli városi kiruccanás, vagy akár egy kis séta a közeli erdőben.

Nem feltétlenül kell több száz kilométert utaznunk, ahhoz hogy egy időre hátrahagyjuk a megszokott, unalmas mindennapokat.

A kora őszi időszak kitűnő alkalom akár egy belföldi utazásra, kirándulásra is, ugyanakkor alkalmas arra is, hogy megismerjük Európa legszebb városait. Már elmúlt a nagy nyári kánikula, így jobban esik bejárni a sok érdekes látnivalót.

A turizmus melyik fajtáját részesíti előnyben?

A tengerparti nyaralást – 32%

A hegyvidéki telelést – 4%

A falusi turizmust – 3%

Idegen városok felfedezését – 17%

Az aktív kikapcsolódást a természetben – 8%

A wellnessturizmust – 13%

Nem érdekel az idegenforgalom – 23%