2024. július 16., kedd

Vučić a pátriárka áldásával indul New Yorkba

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a vračari Szent Száva templomban kért áldást az elnök New York-i útja előtt, ahol az ENSZ-ben a srebrenicai határozatról fognak szavazni. Porfirije pátriárka elmondta, hogy a templomban azért gyűltek össze, hogy imádkozzanak Vučić New York-i útja előtt, ahol az az ENSZ Közgyűlése készül elfogadni a határozatot, miszerint július 11-ét a népirtás nemzetközi emléknapjává nyilvánítaná.

– Nem kisebbítjük a srebrenicai bűncselekmények mértékét, de ortodox szerbekként nem hallgatunk a Srebrenica környékén a szerb nép ellen elkövetett bűnökről sem – mondta a pátriárka.

A pátriárka elmondta, hogy ma, amikor a szerb nép a legnagyobb nemzetközi fórum előtt áll, azért imádkozik, hogy Isten adjon erőt, bölcsességet és elszántságot az elnöknek és az egész népnek, hogy tanúsítsák az igazságot, hogy a háborúk minden áldozata ezen a területen egyenlő mértékben érdemli meg a tiszteletet és a megemlékezést.

A beszéd után Vučić és Dodik gyertyát gyújtottak a templomban.

A liturgián Vučić és Dodik mellett jelen volt Miloš Vučević, Szerbia miniszterelnöke,  Marko Đurić külügyminiszter és Nenad Popović tárca nélküli miniszter.

Nyitókép: buducnostsrbijeav/Instagram