2024. május 20., hétfő

Szerbiában is elérhetővé válik az 5G!

A technológia nagy iramban fejlődik, néha nehéz követni az innovációkat. Mostanában sokat hallani az 5G hálózatról, amelyet egyesek korunk legmeghatározóbb technológiai újdonságának tartanak. De vajon mi az az 5G?

Először is, a G betű a vezeték nélküli hálózat egy-egy generációjára utal. A vezeték nélküli technológia az 1G-vel kezdődött. A 2G lehetővé tette a felhasználók számára, hogy telefonáljanak és üzeneteket küldjenek egymásnak. A 2000-es években elterjedt 3G-n már lehetett böngészni az interneten. A 4G új lendületet adott a 3G-nek, valamint jobb letöltési adottságokkal bírt. Az 5G pedig sokkal nagyobb sebességgel és kapacitással rendelkezik, mint a korábbi mobilrendszerek. Az új hálózat a 4G-hez képest tízszer olyan gyors és tízezerszer több készüléket képes kiszolgálni. Tehát a generációkat az adatátviteli sebesség alapján különböztetik meg.

(Fotó: Ótos András illusztrációja)

(Fotó: Ótos András illusztrációja)

Szerbiában megkezdődött az 5G hálózatról szóló kormányszabályzat közvitája, és ezt követően írják ki a frekvenciák kiosztására vonatkozó versenypályázatot is. Néhány lépésre azonban még szükség van az 5G hálózat bevezetése előtt. Az elsőt az idén tették meg, amikor a parlament elfogadta az elektronikus kommunikációról szóló törvényt, amely szavatolja a gyors és biztonságos internet-hozzáférést. A második lépés az említett rendelet, amelynek nyilvános vitája most kezdődik. Szakértők szerint a jövő év végéig bevezetik a hálózatot, de az ország különböző pontjain fokozatosan válik elérhetővé. Mindhárom szerbiai mobilhálózat, az MTS, a Yettel és az A1 is készen áll az 5G-re. A szolgáltatás először a nagyobb városokban, Újvidéken, Belgrádban, Szabadkán, Nišben válik elérhetővé. A tervek szerint 2024-ben hozzáférést kapnak az eddigi leggyorsabb mobilinternet-hálózathoz. Az állam ezenkívül kiemelten kezeli az útinfrastruktúra, a vasúthálózat, a repülőterek, az idegenforgalmi központok lefedését is, de a legkevésbé fejlett településeken is elérhetővé szeretné tenni a szolgáltatást. Becslések szerint mintegy hatezer leadót kell telepíteniük a szolgáltatóknak, hogy országos lefedettségről lehessen beszélni.

Az 5G nemcsak a gyorsabb és hálózati késés nélküli internet miatt fontos, hanem az iparban, gazdaságban, tudományban betöltött szerepe is jelentős. Az 5G számos előnnyel rendelkezik a korábbi technológiához képest, mint amilyen az energiahatékonyság, vagy a megtakarítások lehetővé tétele. Az 5G-re elsősorban azért van szükség, hogy lépést tudjunk tartani a mobil internetkapcsolatot igénylő eszközök növekvő számával. Az 5G hálózatból a polgárok és a gazdaság is egyaránt profitálhatnak, mivel az új technológia sokkal gyorsabb adatáramlást tesz lehetővé.

Az utóbbi időben több rémhír és összeesküvés-elmélet is elterjedt az 5G és az elektromos sugárzás egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Szakértők szerint azonban nincs ok aggodalomra, az 5G-nek nincs egészségkárosító hatása. Egyesek ennek ellenére továbbra is bizonytalanok, de már megszokhattuk, hogy az emberek minden új technológiát veszélyesnek tartanak. Egyébként Szerbiában is végeztek tanulmányt ezzel kapcsolatban. A szerzők rámutattak arra, hogy a legnagyobb sugárzás magából a telefonból érkezik, nem pedig az állomásokból. Minél közelebb kerül valaki az adóállomásokhoz, annál kisebb a sugárzás, ugyanis kevesebb energia szükséges a hálózat jelerősségének eléréséhez. Tehát minél több az adóállomás, annál kevesebb a sugárzás. A sugárzás mértékét egyébként szenzorokkal fogják mérni.

Az 5G tehát nagy változásokat hoz az élet minden területén, az persze más kérdés, hogy az új technológia mennyire könnyíti meg az emberek életét.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András illusztrációja)