2024. szeptember 9., hétfő

A háborús bűnösök nem hősök!

Megtartotta első akadémiai előadását a Hágában elítélt egyik volt szerb tábornok

Aggodalmát fejezte ki a hágai törvényszék főügyésze amiatt, hogy háborús bűnösök is a belgrádi Katonai Akadémia tanáraivá válhatnak. Serge Brammertz pénteken úgy fogalmazott: nem a megfelelő üzenetet továbbítják a kormány képviselői akkor, ha a háborús bűnösökre hősként tekintenek.


– Meglehetősen aggasztó a hír, hogy hősként tekintenek háborús bűnök elkövetőire. Azt hallom, hogy olyan tábornokok is előadnak majd a Katonai Akadémián, akiknek a bűnösségét megállapította a bíróság és ítélet is született ellenük – közölte az egyik boszniai hírportálnak nyilatkozva Brammertz.

Tekintettel kellene lenni arra, hogy éppen ezek a tábornokok sértették meg a háborúkban érvényes nemzetközi szabályokat, és járultak hozzá a legkomolyabb bűncselekmények végrehajtásához, emelte ki.


Mint ismeretes, a belgrádi sajtó a közelmúltban megtudta, hogy Vladimir Lazarević, akit egyebek mellett emberiesség elleni bűncselekmények elkövetése, embertelen magatartás és a háborús szokásjog megsértése miatt Hágában 15 év fegyházelzárásra ítéltek, a Katonai Akadémia egyik tanára lesz. Lazarević 2015-ben hagyhatta el Hágát, miután letöltötte büntetésének kétharmadát. A hír kapcsán Aleksandar Vulin védelmi miniszter azt mondta, az aktuális álláspont az, hogy a valamikori, kiemelkedő háborús katonai vezetőknek helyet kell adni a Katonai Akadémián, hogy megosszák tudásukat a kadétokkal és a fiatal tisztekkel. Lazarević pénteken már meg is tartotta első előadását A szerb katonák hősiessége és emberiessége a NATO-agresszió és az 1998-as és 1999-es koszovói terrorizmus-elhárítási akció idején címmel.

Brammertz reagált arra a hazai felvetésre is, hogy az európai börtönökben büntetésüket töltő elítéltek szerbiai büntetés-végrehajtási intézményekben folytathassák fennmaradó szabadságvesztésük letöltését. Azt mondta, ehhez az ENSZ főtitkárának a javaslatára lenne szükség, de a nemzetközi kötelezettségeinek megszegése miatt egyébként sem tekinti országunkat megfelelő helynek arra, hogy a hágai elítélteket ide küldjék. Vojislav Šešelj radikális pártelnököt és három további párttagot említett, akiket Szerbia nem hajlandó letartóztatni és kiadni a törvényszéknek. A bírósági eljárások megsértése, illetve a tanúk befolyásolása és megfélemlítése miatt követeli őket Hága.