2024. szeptember 9., hétfő

„Nem drága mulatság a választás”

A Szerb Haladó Párt készen áll a választásokra, sőt, szinte álmodnak róla

Mind gyakrabban olvashatjuk a sajtóban, hogy a belgrádi helyhatósági választásokkal egy időben előrehozott köztársasági parlamenti választásokat is tartanak az országban. A legfrissebb értesülések szerint mindkét választást december 24-én tarthatják.

Aleksandar Vulin, védelmi miniszter, a hatalmi Szocialisták Mozgalmának elnöke nem érti, hogy egyesek miért nem támogatják a rendkívüli parlamenti választások kiírását. Értékelése szerint amikor a hatalomra ennyire hihetetlenül nagy nyomás nehezedik, mint amekkora most, akkor csakis választásokkal lehet megoldani a helyzetet. Egyébként is, a választások az egyetlen lehetőség arra, hogy a polgárok véleményt nyilvánítsanak az aktuális állampolitikáról – ha esetleg valaki megfeledkezett volna, 2016-ban Aleksandar Vučić, akkor miniszterelnöki minőségében, azzal az indoklással határozta el magát az éppen aktuális rendkívüli parlamenti választások megtartása mellett, hogy szeretné kikérni a polgárok véleményét az aktuális állampolitikáról.
– Amikor a társadalomban egyre hangosabbak a kételkedők, amikor nap nap után nyomásgyakorlással követelik a hatalomtól, hogy módosítsa politikáját, akkor az egyetlen megoldás a választások kiírása. A voksolás alkalmával megmutatkozik, hogy ki mennyit ér – taglalta Vulin, azt azonban cáfolta, hogy a rendkívüli választásokkal a Szerb Haladó Párt esélyeit szeretnék növelni a belgrádi helyhatósági választásokon. A védelmi miniszter azt is cáfolja, hogy a választások sok pénzbe kerülnének, főleg nem akkor, ha objektív okok teszik indokolttá megtartásukat.
A Szerb Haladó Párt folyamatosan a választásokról gondolkodik, a párt elnöksége már a következő napok valamelyikén beszélgetni fog a témáról, mondta Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter. Mint hozzátette, az SZHP készen áll a választásokra, mint mindig, hiszen felmérések támasztják alá, hogy támogatottsága szinte soha nem volt akkora, mint amilyen most. Nedimović szerint ez a kormány kiváló munkájával magyarázható.