2024. szeptember 9., hétfő

Vučić elégedetlen a szerbiai fogvatartottak állapotával

A szerb államfő követeli Hágától a korábban átadott dokumentumokat

A szerbiai fogvatartottak és külföldön raboskodó elítéltek egészségi állapota miatti aggodalmát hangsúlyozta Aleksandar Vučić, köztársasági elnök a Carmel Agius-szal, a hágai törvényszék elnökével való beszélgetés során. Agius pedig amiatt fejezte ki elégedetlenségét, hogy Szerbia a mái napig nem szolgáltatta ki a törvényszéknek a Szerb Radikális Párt két tagját, majd közölte: a nemzetközi közösség számára elfogadhatatlan, hogy Vladimir Lazarević tábornok, akit a hágai törvényszék korábban jogerősen elítélt, ma a szerbiai Katonai Akadémián ad elő.

Az államfő kabinetjében megfogalmazott közlemény szerint a felek a továbbiakban a nemzetközi büntetőbíróságok munkájának jövőbeni mechanizmusáról ejtettek szót. Vučić kérte, hogy a törvényszék szolgáltassa vissza Szerbiának a korábban átadott dokumentumokat, tekintettel arra, hogy a törvényszék megszűnik.

Agius október közepén erősítette meg, hogy az 1993-ban alapított egy eseti bíróság idén év végéig bezárja kapuit. Az eredeti tervek szerint a törvényszéknek az elsőfokú eljárásokat 2008 végéig, a fellebbviteli eljárásokat pedig 2010 végéig kellett volna befejeznie.

Szintén október közepén jelentették be, hogy Ratko Mladić tábornok ügyében november 22-én hirdetnek ítéletet. Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének ügyében is egy újabb fejezet következik. A törvényszék december 13-án hallgatja meg a hágai ügyészség a Šešeljt felmentő elsőfokú ítéletre benyújtott panaszát. A radikális pártelnök korábban közölte, nem kíván részt venni ezen a tárgyaláson. A hágai ügyészség Šešelj bűnösnek való nyilvánítását – az összes vádpontban – és 28 év fegyházelzárást indítványozott panaszában. Az ezen a tárgyaláson készített jegyzőkönyvnek a kézhezvételét követően Šešelj tíznapos határidővel foglalhat állást az ügyészség indítványával kapcsolatban. 

Hága egyik utolsó, 2015-ben megfogalmazott kérését Szerbia elutasította. A törvényszék akkor a radikális Petar Jojić, Vjerica Radeta és Jovo Ostojić letartóztatása és kiadatását követelte. A szóban forgó politikusokat a Vojislav Šešelj-ügyhöz kapcsolódóan elkövetett megfélemlítéssel, lefizetéssel, a tanúk befolyásolásával és a bíróság megsértésével vádolják.