2024. szeptember 9., hétfő
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Vita a véraláfutásról és a gyermekfoglalkoztatásról

A parlament az őszi ülésszak keretében a napirenden szereplő oktatási törvények általános vitája után a benyújtott módosítási indítványok megvitatásával folytatta az ülést. Kedden és ma is a duális oktatásról szóló törvényről folyt a vita. Az ellenzék elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a duális oktatással az állam olcsó munkaerőt szeretne „kitermelni” a külföldi vállalatok számára.

Habár már második napja ugyanarra a törvényre vonatkozó módosítási indítványok voltak terítéken, a mai ülést is Maja Gojković, a parlament elnöke és a Dveri mozgalom három képviselője között kialakult vita határozta meg. Mint ismeretes, tegnap délelőtt a Dveri képviselői: Boško Obradović, Marija Janjušić és Srđan Nogo, betért Maja Gojković irodájába, hogy számon kérje tőle korábbi döntését. Maja Gojković támadással vádolta meg képviselőtársait, ma pedig, miután a módosítási indítvány ismertetésére hivatkozva kért szót, felhúzta a ruhája ujját, hogy a felkarján megmutassa a véraláfutást, amelyet állítása szerint a Dveri képviselői okoztak neki. Mint mondta, még kedden a parlament orvosához fordult.

Boško Obradovićot a parlament elnöke 20 munkanapra kizárta a parlament munkájából, de Maja Gojković felszólalása után a parlament előcsarnokában sajtótájékoztatót tartott. Kiemelte, Maja Gojković nem mond igazat, a véraláfutást ő okozta saját magának. Obradović azt állította, senki nem ért hozzá Gojkovićhoz, és ezt videofelvétellel is bizonyítani tudják. A felvételt közzétették az interneten is.

Az ülésen a napirendi pont kapta a legkevesebb figyelmet. Az ellenzék a duális oktatásról szóló törvény hiányosságait emelte ki, többek között azt, hogy a Szerbiai Gazdasági Kamara nem hivatott arra, hogy ellenőrizze és alkalmasnak nevezze azokat a munkaadókat, akik részt szeretnének venni a duális oktatásban. Kiemelték ugyanakkor azt is, hogy a külföldi vállalatok többsége Szerbiában olyan termelőrészelegeket állít fel, amelyek nem kívánnak jelentősebb szakképesítést, így annak az aggodalmuknak adtak hangot, hogy a duális oktatás csupán az olcsó munkaerő-teremtésre irányul. A szerződések is elsősorban a munkaadók érdekeit képviselik, semmilyen kötelezettséget nem támasztanak a diákok védelmében. Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője ezt a hozzáállást törvényes gyermekfoglalkoztatásnak nevezte.

A hatalmi koalíció képviselői ugyanakkor alaptalannak tartották ezeket a megjegyzéseket. Kiemelték, több középiskola jónak tartja a duális oktatás nyújtotta lehetőséget, hiszen szakmai tapasztalatot nyújt a tanulóknak. Kiemelték, hogy a szakmai tapasztalat hiányzik ma a leginkább a szakközépiskolai oktatásban.