2024. szeptember 9., hétfő

A törvényszék megszűnik, az elvárások maradnak

Szerbia kész együttműködni a Nemzetközi Törvényszék jogutódjával, de ragaszkodik saját törvényeinek betartásához

Szerbia támogatni fogja a volt Jugoszlávia területén 1991 után elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére létrejött hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) idei megszűnése után az ezekben az ügyekben eljáró regionális ügyészek munkáját – jelentette ki a Serge Brammertz hágai főügyésszel folytatott megbeszélésen Aleksandar Vučić államfő.

Elsősorban azért tesz így, hogy elősegítse a régióbeli megbékélést és hogy hozzájáruljon a stabilitás fenntartásához – tette hozzá. A beszélgetés során megállapították, hogy Hága elégedett azzal, ahogyan Szerbia eleget tett kötelezettségei egy részének, és hozzájárult a fennmaradt feladatok elvégzéséhez is. Szerbia szorosabbra fűzi majd együttműködését a háborús ügyekben eljáró bíróságokkal, a Nemzetközi Büntetőtörvényszékek Apparátusával (MICT), mely átveszi az év végén megszűnő Nemzetközi Törvényszék ügyeit. Vučić arról biztosította vendégét, hogy a régióban dolgozó ügyészek partnerként tekinthetnek majd országunkra, ezt fontosnak tartja az egyensúly fenntartása végett.

HÁGA NEM SEGÍTETTE A MEGBÉKÉLÉST

A főügyész Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalt, kiemelte, hogy a háborús bűnök kapcsán indított eljárások folytatása fontos kérdésnek számít, s közölte, már készül a szokásos féléves jelentése Szerbia együttműködését illetően. A továbbiakban is beszámol majd az ENSZ Biztonsági Tanácsának a MICT-tel megvalósuló kooperáció sikerességéről évente két alkalommal. Szerbia folytatja a társadalmi reformok végrehajtását, és ugyancsak fontosnak ítéli a háborús bűnök feltárását, a kormányfő azonban annak a véleményének adott hangot, hogy a hágai törvényszék munkája nem tudta elősegíteni a régióbeli megbékélést, nem járult hozzá a kedélyek csillapodásához. Brnabić aggodalmát fejezte ki a szerb nemzetiségű elítéltekkel szembeni bánásmód miatt, és az egészségügyi leletek nagyobb mértékű hozzáférhetősége mellett szállt síkra a találkozón.

EZEK NEM HÁBORÚS BŰNÖK!

Az Ivica Dačić külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén Carmel Agius, a Nemzetközi Törvényszék elnöke a régió országai együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, de szó esett a hágai törvényszék szerbiai információs központjainak megnyitásáról és a szerbiai elítéltek helyzetéről is. A törvényszék elnöke is tárgyalt az államfővel és a kormányfővel is. Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára rendkívül nehéz tárgyalásnak nevezte a találkozót Agiusszal, mint mondta, a törvényszék vezetője ragaszkodott a szerbiai kötelezettségek teljesítéséhez, így a Szerb Radikális Párt tagjainak kiadásához is. Mint ismeretes, a tanúk megfélemlítésére vonatkozó vádak miatt körözi a törvényszék Vjerica Radetát és Petar Jojićot. Agius azt mondta, a törvényszék megszűnésével nem szűnik meg a kiadatási kérelem. Vučić, Selaković elmondása szerint, a szerbiai jogszabályokra hivatkozott, s mivel az említett személyek esetében nem háborús bűnök elkövetésének a vádjáról van szó, Szerbia ragaszkodni fog saját törvényeinek a betartásához a továbbiakban is, az államelnök szavai szerint.