2024. szeptember 9., hétfő

Diplomáciát nélkülöző és tiszteletlen

Ivica Tončev arra szólította fel Ukrajnát, regulázza meg belgrádi nagykövetét

Ivica Tončev, a külügyminisztérium államtitkára azzal vádolta meg Olekszandr Alekszandrovicsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét, hogy aktivitásaival csupán arra törekszik, hogy megrontsa a Szerbia és Oroszország közti viszonyt. Ugyanakkor arra kérte a kijevi külügyminisztériumot és kormányt, hogy a nagykövetüket figyelmeztessék, megengedhetetlen a viselkedése, ellenkező esetben Belgrád kénytelen lesz meghatározott lépésekhez folyamodni.

Olekszandr Alekszandrovics a napokban a BIRN-nek adott interjújában azt állította, Vlagyimir Putyint, Oroszország államfőjét nem érdekli Szerbia sorsa. Szerbiát eszközként használja, hogy zavargásokat keltsen a Balkánon, és így megsemmisítse Európát. Szokatlanul éles nyilatkozatában kiemeli, Ukrajna nem nézi jól szemmel, hogy több mint háromszáz szerb önkéntes harcol Ukrajnában az orosz szeparatisták oldalán, miközben Szerbia erről tudomást sem kíván venni.

Tončev közleményben reagált az interjúra, kiemelve, hogy úgy tűnik, a nagykövet elfelejtette, hogy diplomáciai küldetése az országközi viszonyok javítása és fejlesztése. A közleményben rámutatott, a nagykövet tényekkel alá nem támasztott kijelentést tett arra vonatkozóan, hogy Szerbiának szerepe volt Macedónia labilis politikai helyzetének kialakulásában, a Horvátországra irányuló feszültségek megteremtésében, a szerb szélsőségesek Montenegró ellen irányuló támadásában, ugyanakkor megemlítette a Bosznia-Hercegovinában jelentkező szeparatizmust is.

Tončev a szerb önkéntesek kelet-ukrajnai jelenléte kapcsán hangsúlyozta, hogy a valamikori JSZSZK (SFRJ) területén lezajlott háborúban ukrán állampolgárok is részt vettek, de Szerbia ezt soha nem kérte számon Kijeven. Hangsúlyozta, Szerbia továbbra is tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és kitart eddigi politikája mellett, a jobb bilaterális viszonyok érdekében.

– Úgy tűnik, Szerbia kiegyensúlyozott, korrekt és következetes politikája, amely kiváló eredményeket mutat, folyamatosan növeli tekintélyét nemzetközi körökben, nem felel meg mindenkinek, és arra sarkall egyes nagyköveteket, hogy a diplomácia szabályait nélkülözve, tiszteletlenül viszonyuljanak az az országhoz, amely szívélyesen fogadta – áll Tončev közleményében.