2024. szeptember 9., hétfő

Mrkonjić: „Nem én vagyok a felelős”

Bűnvádi feljelentést tettek a volt építési miniszter ellen – Agyagot kevertek az út alapjába, így 4,5 kilométert teljesen újra kell építeni

Az építési minisztérium bűnvádi feljelentést tett 14 személy ellen a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészségen. A feljelentettek között van Milutin Mrkonjić, a Szerbiai Szocialista Párt tagja is, aki a 2008 és 2012 közötti kormányban építési miniszter volt. A feljelentésre az után került sor, miután kiderült, hogy a 11-es közúti folyosó Ub–Lajkovac között kiépített 12,5 kilométeres szakaszán 4,5 kilométer annyira megrongálódott, hogy újra kell kezdeni a munkálatokat. Mrkonjić cáfolja a felelősségét.

Miután a Večernje novostiban megjelent, hogy a minisztérium bűnvádi feljelentést tett több személy ellen, köztük a volt építési miniszter, valamint több építési vállalat vezetője, illetve felügyelőszervek ellen, mert fennforog a gyanú, hogy szándékosan spórolták ki az anyagot az építkezés során, most pedig a felújításra újabb egymilliárd dinárt, vagyis 8 millió eurót kell fordítani. Milutin Mrkonjić, az SZSZP parlamenti képviselője tegnap sajtótájékoztatót tartott a parlament előcsarnokában. Kiemelte, ő nem felelős az útépítés során történt mulasztásokért.

– Tudni, hogy ki lehet a felelős. Miniszterként csak a stratégiai döntésekkel voltam megbízva, és ezért kész vagyok vállalni a felelősséget. A minisztérium nem épít, csak a felügyel. Vállalatok építenek – mondta Mrkonjić. Szerinte a szakembereknek kell megállapítaniuk, milyen mulasztás történt a 11-es közúti folyosó adott szakaszán, és annak alapján felelősségre vonni azt, aki mulasztott.

Az építési minisztérium közleményében kiemelték, a 11-es közúti folyosó Ub és Lajkovac közötti szakaszán fel kell újítani a munkálatokat, korábban ugyanis minőségtelen munkát végeztek, így az út használhatatlan. A munkálatok ezúttal 1,07 milliárd dináros beruházást igényelnek.

A közleményben rámutatnak, hogy a 2010 és 2014 között épült szakaszt soha nem adták át a forgalomnak. A CIP Közlekedési Intézet a Szerbiai Utak Közvállalat jelentése alapján, illetve a Szerbiai Korridorok vállalat megbízásából elvégezte az autópálya ezen szakaszának minőségi ellenőrzését. Kiderült, hogy a szilárd anyag helyett az építésnél agyagot használtak, és emiatt megrepedezett az aszfalt. Helyenként 3 centiméter széles repedések is keletkeztek, a hidak alatt pedig megsüllyedt az aszfalt.

A 11-es közúti folyosó teljes dokumentációját átadták az igazságügyi hatóságoknak.

Bár a minisztérium közleményében nem emelték ki pontosan, hogy ki ellen tettek feljelentést, a Večernje novosti napilap információi szerint Mrkonjić mellett feljelentést tettek az építkezésben részt vett vállalatok vezetői, Boro Jelić, a PzP Beograd, Milan Bojović, a Putevi Užice és Ratomir Todorović, a Planum igazgatója ellen. A vádlottak listáján szerepel még a Szerbiai Korridorok vállalat, valamint a CIP Közlekedési Intézet több mérnöke is. Ők azzal voltak megbízva, hogy felügyeljék a munkálatokat.

Az ügyet átadták az illetékes ügyészségnek, a minisztériumban számításokat végeztek, hogy mennyi pénzt kell elkülöníteni az állami költségvetésből a kérdéses 4,5 kilométeres szakasz újraépítéséhez. Mint kiderült, a Putevi Užice és a Planum összesen 331 millió dináros garancialevele még él, így még 680 millió dinárral kell pótolni a költségeket az állami büdzséből.