2024. szeptember 9., hétfő

Népesedésserkentő stratégia

A párok mintegy 10 százaléka küzd terméketlenséggel

Habár egész Európában gondot jelent a terméketlenség, Szerbiában a reproduktív időszakban a párok 10 százaléka küzd sterilitással – emelte ki Slavica Đukić Dejanović népességpolitikával megbízott tárca nélküli miniszter a gyermekek jogaival foglalkozó tanács mai alakuló ülését követően.

A miniszter asszony kiemelte, az egyedüli megoldás a mesterséges megtermékenyítés. A terméketlenséggel küzdő párok három alkalommal végeztethetik el az állam terhére a mesterséges megtermékenyítést. Nemrégiben kitolták a nők életkorának felső határát 38-ról 42-re.

Hozzátette, fontos, hogy a párok megkezdjék a sterilitás okainak feltárását, hiszen a korszerű egészségügy a mesterséges megtermékenyítéssel jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes párok gyereket vállalhassanak.

– Több önkormányzat is bekapcsolódott a mesterséges megtermékenyítés költségeibe, így amennyiben az állami költségen végzett próbálkozások nem sikerültek, az önkormányzat is támogat egy vagy két további próbálkozást – emelte ki Đukić Dejanović.

Ugyanakkor rámutatott, hogy a terméketlenség okai nem mindig biológiai jellegűek, sokszor pszichológiai háttere van, így egyes pároknál az előkészítő folyamatban pszichológus vagy tanácsadók bekapcsolására is szükség van.

A mesterséges megtermékenyítéssel azt szeretnék elérni, hogy az európai átlagnak megfelelően egy nőre számítva 2,1 gyermek szülessen. Jelenleg 1,58 gyermek jut egy nőre, Olaszországban és Görögországban még ennél is rosszabb a helyzet, ott 1,4. Szerbia sem marad el az európai átlagtól, itt egy nőre 1,5 gyermek jut, azzal a megjegyzéssel, hogy minden harmadik pár gyermektelen.

Idevágó statisztikai adatok szerint Szerbiában évente egy kisvárosnyival csökken a népesség; 2016-ban 64.734 születést és 100.834 halálozást regisztráltak.

Elhangzott az is, hogy várhatóan még az év vége előtt a parlament elé kerül az a javaslat, amelynek nyomán az első gyermek születését százezer dinárral támogatná az állam.

A gyermekek jogaival foglalkozó tanács új összetételének első ülésén beszéltek a gyermekbántalmazás elleni védelemmel és a megelőzéssel foglalkozó stratégiáról, ez a dokumentum is hamarosan közvitára kerül.