2024. szeptember 8., vasárnap

Belgrád nem a probléma, hanem a megoldás része

Ausztria elismerte Koszovót, de megérti a szerbek gondjait, és kompromisszumot sürget

Koszovó kérdésére mindeddig nem találtak tartós megoldást, Belgrádnak és Pristinának kompromisszumos megoldást kell találnia, semmi sem működhet egyoldalú lépésekkel – értékelte mai belgrádi hivatalos látogatása alkalmával Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár. Közölte, hogy Bécs kiáll korábbi döntése mellett, mellyel elismerte Koszovó függetlenségét, de maga érti és tisztelettel veszi figyelembe azokat a problémákat is, amelyekkel a szerbek szembesülnek. Realitás, hogy Ausztria elismerte Koszovót, de az is realitás, hogy Szerbia saját területének tekinti Koszovót – mondta, ezért szerinte az elismeréssel korántsem oldották meg a gondokat.

Szerbia továbbra is számít Ausztria támogatására az uniós integráció útján – Strache és Dačić a sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Szerbia továbbra is számít Ausztria támogatására az uniós integráció útján – Strache és Dačić a sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Arra lenne szükség, hogy mindkét fél tegyen kölcsönös engedményeket, s kompromisszumos megoldás jöjjön létre – elemezte tovább a helyzetet az alkancellár, s arra is emlékeztetett, hogy az ENSZ 193 országa közül 105 ismerte el a déli szerbiai tartomány önállóságát. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan fenntartható megoldás születik, de felidézte azt is, hogy Koszovó ausztriai elismerésekor még nem volt a kormány tagja, s rendkívül ellenezte az államnak ezt a lépését. Kiállunk a korábbi döntés mellett, de megértjük a szerbek álláspontját is – jelentette ki, és közölte azt is, hogy szerinte Szerbia nem a probléma, hanem a megoldás részét jelenti.

Ivica Dačić külügyminiszter köszönetét fejezte ki vendégének azért, hogy nem változtatott a korábbi álláspontján. Minden elismerésünk, jelentette ki, a szerb nép sokkal tartozik, és meglehetősen hálás emiatt az álláspont miatt. Tisztában vagyunk azzal, hogy Ausztria elismerte Koszovót, de szükségünk van a dialógusnak és a kompromisszumos megoldást előrevetítő politikának a támogatására – fogalmazott. Köszönetet mondott az európai integráció útján nyújtott osztrák támogatásért is, melyre Szerbia továbbra is számít az új bővítési stratégiával összhangban, mely szerint 2025-re, az előfeltételek teljesítése esetén uniós tagállammá válhat országunk.

Gazdasági kérdésekről is szó esett. Ausztria eddig 2,3 milliárd eurót fektetett be Szerbiában, ennek köszönhetően 20 ezer új munkahely nyílt meg. Strache szerint a gazdasági kapcsolatok egyre intenzívebbek. Közölte, hogy országában mintegy 260 ezer szerbiai származású személy él, akik a társadalom fontos részét képezik. Ausztria a migránsválság kezelésében a jövőben is Szerbia rendelkezésére áll – ígérte az alkancellár, aki később Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalt.

Brnabić is köszönetét fejezte ki az európai úton nyújtott támogatásért, s azért az ausztriai álláspontért, mely szerint a nyugat-balkáni régiónak az Unió részét kell képeznie. A találkozó után kiadott sajtóközleményből kiderült, hogy a szerb kormányfő számít Ausztria közbenjárására 2018 második felében is, amikor ez az állam veszi át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. Strache Branko Ružić államigazgatási miniszterrel is találkozott, s megállapodtak a hazai állami tisztségviselők ausztriai továbbképzési programjának elindításában.