2024. szeptember 8., vasárnap

Leváltották a parlament főtitkárát

Az ellenzék szerint nagy hatással van a politika a bírák és az ügyészek megválasztására

A harmadik napja ülésező Köztársasági Képviselőház ma újabb pontokkal bővítette a napirendet. Egyikben Maja Gojković házelnök Svetislava Bulajićnak, a parlament főtitkárának a leváltását kezdeményezte. A főtitkárt az ellenzék védelmébe vette. Mint hangoztatták, csak azért vált a hatalom áldozatává, mert objektíven és szakszerűen végezte a munkáját, és nem volt hajlandó szemet hunyni a szabálytalanságok felett, amelyekkel a hatalmon levő párt szeretett volna visszaélni. A kezdeményezéseket tegnap sürgős eljárásban a parlament meg is szavazta.

Az ellenzék többször is észrevételezte, hogy Maja Gojković, a kezdeményezés beterjesztője nincs jelen az ülésen, ezért Aleksandar Martinović, a Szerb Radikális Párt képviselője kért szót. Elmondta, Svetislava Bulajić, ha nem is szándékosan, mégis szabálysértést követett el. Az SZHP nem fél attól, hogy a saját embereit felelősségre vonja, és most olyan személy kinevezése mellett állnak ki, akiben nagyobb bizalmuk van.

Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője feltette a kérdést, miért sürgős eljárásban kezdeményezték a leváltást, ha már korábban tudták, hogy a parlamenti adminisztráció nem működik jól. Srđan Nogo, a Dveri mozgalom képviselője szerint pedig nagyon rossz hangulat alakult ki a képviselőházban, ő azt állította, hogy a feszült légkörért Maja Gojković tehető felelőssé. Milorad Mirčić, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője pártja nevében elhatárolódott a leváltástól, sőt kijelentette, nem is fognak szavazni ebben az esetben.

A leváltást többségi szavazattal megszavazta a parlament.

A képviselőház a folytatásban azoknak a törvényjavaslatoknak és törvénymódosítási javaslatoknak az általános vitáját tartotta meg, amelyek az igazságszolgáltatást érintik. Az ellenzéki képviselők felszólalásukban nem vonták kétségbe a különböző bíróságok élére javasolt bírák, illetve ügyészségek élére javasolt ügyészek szakértelmét, azt viszont szóvá tették, hogy a javaslatok megosztották a szakmai közvéleményt. Branka Stamenković, az Elég volt! mozgalom képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szerbiai Ügyészek Államtanácsának jobban oda kellene figyelnie arra, hogy minden ügyész megválasztása transzparens és kifogástalan keretek között történjen, csak így tudják megszerezni a polgárok bizalmát. Kiemelte, miután annak az ülésnek a jegyzőkönyvét a mai napig nem szavazta meg az államtanács, kétséges lehet, hogy a kinevezés legitim. Srđan Nogo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás sajnos semmit sem tesz azért, hogy a megbecsülésén javítson. Egyetlen ügyészt vagy bírót sem vontak felelősségre semmiért, és amíg ez nem történik meg, valamint nem szállnak szembe a politikai nyomásgyakorlással, felesleges az igazságszolgáltatás helyzetének javításáról beszélni. Szerinte a bíróságok és a bankszektor azt tesz, amit akar. Miután az új bankkormányzó megválasztása is az ülés napirendjén szerepel, felvetette a kérdést: milyen felelőssége van Jorgovanka Tabaković bakkormányzónak abban, hogy a bankok még soha nem veszítettek pert a bíróságon.

Neđo Jovanović, az SZSZP képviselője is azt hangsúlyozta, elég volt a hamis szolidaritásból és a toleranciából. A bírák és ügyészek, akik törvényszegést követtek el, felelősséggel tartoznak.

Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője szerint az igazságszolgáltatás működéséből a politikai ráhatást kellene teljes mértékben kizárni. Ő Nikola Selakovićot, az államfő munkatársát és Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert gyanúsította meg azzal, hogy a bírák és az ügyészek megválasztását a háttérből irányítják.

Elmondta azt is, hogy a hatalmon levő koalíció még 2012-ben megígérte, hogy megszünteti az állami ügynökségek többségét, erre azonban nem került sor. Ellenkezőleg: a napirenden az energetikai ügynökség tanácstagjainak a megválasztása is szerepel, ráadásul a hatalmi koalíció olyan embereket kíván foglalkoztatni (Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt képviselője szerint 800-850 eurós fizetésért), akik nem szakavatottak erre a feladatra. Ez a tanács ugyanakkor a legfontosabbak közé tartozik, hiszen az energiahordozók, így az elektromos áram áráról és piacáról is dönt.

Aleksandra Tomić, az SZHP képviselője cáfolta ezeket a vádakat, kiemelte, az elektromos áram áráról a kormány dönt, igaz az energetikai ügynökség tanácsának javaslata után. Elmondta ugyanakkor, hogy a javasolt tanácstagok mindegyike több mint 10 évet dolgozott az energetikai szektorban, így az ellenzéki ijesztgetésnek nincs alapja.

Az ülés a napirenden szereplő törvényjavaslatok egyenkénti megvitatásával hétfőn folytatódik.