2024. szeptember 8., vasárnap

Tanácskozásokkal a népszerűség felé

Átadta Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének a 2017-re vonatkozó ombudsmani jelentést és a polgárok beadványait tartalmazó anyagot a tartományi ombudsman.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Prof. dr. Zoran Pavlović jogvédő beszámolóját a Tartományi Képviselőháznak is meg kell vitatnia egyik ülésén, s a mai találkozón Pásztor ígéretet tett arra, hogy a ház soron következő ülésén napirendre tűzik a jelentést. Pavlović arról számolt be, hogy többéves szünetet követően az intézmény tavaly ismét nemzetközi szaktanácskozások szervezésébe kezdett, de itthon is tartottak aktuálisnak számító témákkal kapcsolatos tudományos konferenciákat. Véleménye szerint ezek a lépések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az intézmény még láthatóbbá váljék, még többen megismerjék tevékenységét, hatásköreit. Ugyanakkor – tette hozzá – magát az ombudsmani irodán belüli munkát is magasabbra szinte emelték.

Pásztor kiemelte, az ombudsman és a Tartományi Képviselőház között hagyományosan jó az együttműködés. Ennek egyik sikeres tavalyi példája a képviselőknek szervezett emberi jogi szeminárium, de egyéb közös tevékenységet is megvalósítottak.

Az előírásokkal összhangban a tartományi ombudsman minden év március 31-éig köteles átadni a képviselőháznak az előző évre vonatkozó jelentését.