2024. szeptember 8., vasárnap

Erőszak szülte politikai válság

Veszélyben a koszovói hatalmi többség – Az EU elítélte a történteket

A Szerb Lista kivonul a koszovói kormánykoalícióból – erősítette meg tegnap Belgrádban Goran Rakić, a Szerb Lista vezetője, miután befejeződött a hétfői Kosovska Mitrovica-i botrány okán összehívott tárgyalás Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel. Koszovó északi térségében a szerbek feloldották az előző nap állított útzárlatot. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap este rendkívüli megbeszélésre érkezett a szerb államfőhöz, de már korábban is higgadtságra kérte a szerb és a koszovói felet.

A felvétel, mely bejárta a hazai médiát: a koszovói különleges rendőrségi alakulat elvezeti Marko Đurićot (Fotó: Beta/AP)

A felvétel, mely bejárta a hazai médiát: a koszovói különleges rendőrségi alakulat elvezeti Marko Đurićot (Fotó: Beta/AP)

Rakić a koszovói szerbség ellen irányuló terrorcselekménynek minősítette a hétfőn történteket, azaz a koszovói különleges rendőrségi alakulat bevonulását a belső párbeszéd keretében megtartott kerekasztal-beszélgetésre és Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének a letartóztatását, illetve a vele való erőszakos bánásmódot. A szerb nép többé nem hallgathat, és az ikebana szerepkörét sem hajlandó a jövőben vállalni, mondta a politikus, aki nem hiszi, hogy a szerb képviselők kivonulása a koszovói hatalmi többségből rendkívüli parlamenti választások megtartását vonja maga után következményként, mivel biztos benne, hogy a koszovói albánok összefognak. Rakić elmondása szerint a szerb államfő maradéktalanul támogatja a Szerb Lista döntéseit.

– Tudjuk jól, hogy ha érdekeik ellentétben állnak a szerbek érdekeivel, akkor minden további nélkül képesek az együttműködésre. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenniük, hogy mi is képesek leszünk összefogni. Nem üldöznek el bennünket a szülőföldünkről, Koszovóban maradunk, és megvédjük otthonainkat. Ebben a ROSU, az EULEX, de a nemzetközi közösség sem akadályozhat meg bennünket – nyilatkozta Goran Rakić, majd megerősítette, a többségében szerbek lakta tíz koszovói község ma együttes ülést tart Kosovska Mitrovicán, hogy a koszovói szerb községek közössége megalapításának kötelezettségét előirányzó brüsszeli megállapodás ötödik évfordulójáig körvonalazzák követeléseiket. „Mindenki biztos lehet benne, hogy a szerbek legkésőbb április 20-án, a megállapodás aláírásának ötödik évfordulóján megalakítják a közösséget” – ígérte.

Rakić azt üzente „szerb testvéreinek”, hogy biztosak lehetnek a szerb kormány támogatásában, de abban is, hogy Észak-Koszovó területére a jövőben senki nem vonulhat be erőszakkal, valamint abban is, hogy Koszovó területét, az ott élő szerbség vonatkozásában, a jövőben nem oszthatják fel mesterségesen északi és déli területekre.

A Szerb Lista tíz képviselőjének kivonulását követően a koszovói kormánykoalíció kisebbségbe kerül a koszovói parlamentben. A 120 képviselőt számláló koszovói parlamentben eddig 62 képviselő támogatta a kormányt, ha viszont a szerb képviselők megvonják támogatásukat, már csak 52-en maradnak.

KÉRDÉSES A PÁRBESZÉD JÖVŐJE

Marko Đurić, akit letartóztatását, majd pristinai bírósági kihallgatását követően a ROSU különleges rendőrségi alakulat hétfőn este kitoloncolt Koszovó területéről, biztos abban, hogy a nemzetközi közösség bizonyos tagjai támogatták az ellene, illetve a koszovói szerbek békés rendezvénye ellen irányuló „brutális” támadást. A cél a megfélemlítés volt – tette hozzá, méltatván a Kosovska Mitrovica-i szerbeket, akik békésen, fegyvertelenül, ám határozottan szembeszálltak az erőszakkal.

Đurić szerint a koszovói helyzet megoldási javaslatának a kidolgozását segítő kerekasztal-beszélgetés megtartása nem állt szemben egyik megállapodással sem, nem beszélve arról, hogy a rendezvényről a pristinai vezetést és a nemzetközi közösség képviselőit is idejében – 70 órával a rendezvényt megelőzően – tájékoztatták. Đurić azt mondja, hogy miután a ROSU fegyveresei betuszkolták a kombiba, ütlegelni kezdték, de nem szenvedett súlyosabb sérüléseket. Mint hozzátette, míg Pristinába utaztak, szelfiket készítettek vele, miközben végig az úton görnyedt testhelyzetbe kényszerítették, valamint az Allahu Akbar szókapcsolatot tartalmazó dalocskákat énekeltek. Pristinában kiszállították a kombiból, majd végigvonszolták a városon, végül pedig egy pincébe zárták – elevenítette fel a történteket Đurić, majd megismételte Aleksandar Vučićnak a Nemzetbiztonsági Tanács hétfő esti rendkívüli ülését követően tett kijelentését, hogy „Szerbia megvédi a koszovói szerbeket, senki nem hajthat végre még egy Vihar vagy Villám hadműveletet”.

Đurić szerint a történtek okán megkérdőjeleződött a brüsszeli párbeszéd jövője, de, mint kifejtette, az erről szóló végső döntést Vučić elnöknek kell meghoznia.

BÍZIK A MEGÁLLAPODÁSBAN

Ramush Haradinaj, Koszovó miniszterelnöke a történtek kapcsán annak a reményének adott hangot, hogy a Szerb Lista képviselői alszanak egyet a döntésükre, és végül nem vonulnak ki a kormánykoalícióból. Értékelése szerint az egyoldalú lépések kedvezőtlenül befolyásolják a folyamatokat. A koszovói szerb községek közösségével kapcsolatban röviden annyit mondott, hogy egyelőre nem volt ideje ezzel a kérdéssel foglalkozni, mivel ennél sokkal fontosabb feladatok elvégzése vár rá. Shpend Maxhuninak, a koszovói rendőrség vezetőjének azon állításával kapcsolatban, hogy Marko Đurić letartóztatását a koszovói kormány rendelte el, Haradinaj nem foglalt állást.

Közben Kosovska Mitrovicán tegnap valamelyest csillapodtak a kedélyek, a város déli részében csupán az utalt az incidensre, hogy az Ibaron átívelő híd közelében több olyan páncélozott gépjármű várakozott, amilyennel előző nap Đurićot elszállították. A szerb nemzetiségű polgárok a nap folyamán feloldották a Rudare határában hétfőn este emelt útzárlatot.

MOGHERINI CSILLAPÍTJA A KEDÉLYEKET

A történtek okán Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap este Belgrádba érkezett, hogy Aleksandar Vučićtyal tárgyaljon, illetve megpróbálja csillapítani a kedélyeket, és a brüsszeli párbeszéd folytatására kérje a szerb államfőt.

Az EU mélységesen elítéli a történteket – nyomatékosította korábban Maja Kocijančič, Mogherini sajtófelelőse, kifejtve, hogy az EU álláspontja egyértelmű: a válságból kizárólag párbeszéd által lehet kilábalni. Mogherini hétfőn este Vučićtyal és Hashim Thaçi koszovói államfővel is beszélgetett telefonon, higgadtságra kérvén mindkettőjüket.

Nyitókép: A felvétel, mely bejárta a hazai médiát: a koszovói különleges rendőrségi alakulat elvezeti Marko Đurićot (Fotó: Beta/AP)