2024. szeptember 8., vasárnap

Washington határozottan elítélte a koszovói incidenst, és önmérsékletre szólított

Az Egyesült Államok határozottan elítélte kedden az előző napi Kosovska Mitrovica-i szerb-albán incidenst, és önmérsékletre szólította az érintetteket.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

"Az Egyesült Államok határozottan elítéli a hétfői mitrovicai eseményeket, amelyek nemkívánatosan fokozzák a feszültséget és fenyegetik a regionális stabilitást. Felszólítjuk az érintetteket, hogy tartózkodjanak a helyzet további élezésétől, cselekedjenek kiegyensúlyozottan, és békés úton rendezzenek minden nézeteltérést" - áll az amerikai külügyminisztérium által kiadott közleményben, amely szerint a tartós balkáni béke és stabilitás érdekében Koszovónak és Szerbiának a kapcsolatok rendezésére kell törekednie az Európai Unió égisze alatt zajló tárgyalások révén.
Hétfőn a koszovói rendőrség mintegy száz kommandósa tört be egy Kosovska Mitrovica-i konferenciára, amelyen a helyi szerbek tanácskoztak Marko Djurićtyal, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjével. A rendőrök könnygázgránátokkal oszlatták szét a tömeget, Djuricot pedig bilincsbe verve szállították Pristinába, majd kiutasították az országból azzal az indokkal, hogy illegálisan lépett Koszovó területére, a hatóságok ugyanis nem engedélyezték neki a belépést korábbi kijelentései miatt, amelyekkel Pristina szerint feszültséget akart kelteni.
A történteket Szerbia, az Európai Unió és Oroszország is elítélte. A koszovói szerb képviselők úgy döntöttek, hogy kilépnek a pristinai kormánykoalícióból.