2024. szeptember 8., vasárnap

Elveszett, de nem adják

A szerbek Pristina nélkül is megalapítják az önkormányzatok közösségét

A szerbiai polgárok valamivel kevesebb mint fele úgy véli, Koszovó már elveszett, a megkérdezettek 81 százaléka azonban mégsem lenne hajlandó elfogadni a függetlenségét az EU-csatlakozásért cserébe – mutatott rá e meglehetősen tudathasadásos gondolkodásra az Európai Ügyek Intézetének friss közvélemény-kutatása, melyet a Ninamedia ügynökséggel együttműködve készített.

Pristina nem fogja elismerni a szerbek által létrehozott autonómiát, és letartóztatásokkal fenyeget (Fotó: Beta/AP)

Pristina nem fogja elismerni a szerbek által létrehozott autonómiát, és letartóztatásokkal fenyeget (Fotó: Beta/AP)

Különösen az ifjabb nemzedék tagjai vélik úgy, hogy Koszovó elveszett. A tartomány esetleges felosztásának a lehetőségét, vagyis azt, hogy Szerbia mégis visszanyerjen bizonyos területet, csak a megkérdezettek harmada támogatná – miközben a fele tudja, hogy már elveszett annak egésze. A képzettségi szint növekedésével arányosan növekszik azoknak a száma, akiknek az a meggyőződése, hogy Koszovó már elveszett. A megkérdezettek negyede gondolja azt, hogy a jelenlegi vagy a következő kormány már elismeri államként a déli tartományt. A férfiak nagyobb számban ellenzik elismerését. A felmérést 1203 megkérdezett bevonásával, a nemek és korcsoportok arányát, valamint a lakóhely településtípusát pontosan tükröző mintával március 16-a és 20-a között végezték.

HÁROM HÉT HATÁRIDŐ

Tíz szerb többségű önkormányzat képviselői tartottak tegnap rendkívüli ülést Kosovska Mitrovicán, Marko Đurićnak, a szerbiai kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének letartóztatása, majd szabadon bocsátása után, állást foglalva a történtekkel kapcsolatban. Az ülésen az önkormányzatok vezetői és a koszovói kormányból kilépett Szerb Lista képviselői elítélték az albán különleges egységek brutális leszámolását a fegyvertelen polgárokkal és politikusokkal szemben, s bejelentették: maguk alapítják meg a brüsszeli megállapodásba foglalt szerb községek közösségét, melyet Pristina mindeddig nem volt hajlandó életre hívni, ha április 20-áig sem változtat álláspontján a koszovói vezetőség. Ivan Todosijević eddigi koszovói helyi önkormányzati miniszter azt mondta, a szerbség számíthat a szerb állam támogatására Koszovóban, de „az isten is megsegíti, mert az igazság a szerbek oldalán áll”.

ÚJABB LETARTÓZTATÁSOK?

Közben Pal Lekaj koszovói infrastruktúraügyi miniszter azzal fenyegetőzött, hogy letartóztatják a Szerb Lista tagjait, ha tényleg megalapítják a következő hetekben a szerb községek közösségét. Hozzátette, bárki előállítható, amikor a koszovói törvények vagy alkotmány ellenében cselekszik. A kijelentésre reagálva Igor Simić koszovói szerb parlamenti képviselő megalapozatlannak nevezett minden fenyegetést, hiszen mint mondta, a szerb községek közösségét a törvényekkel összhangban hoznák létre azok, akik a szerbség legális képviselőinek számítanak a tartományban. Véleménye szerint megengedhetetlennek számítanak az efféle pristinai üzenetek.