2024. szeptember 8., vasárnap

Kit a négy „C” irritál, kit a repülők

Ramush Haradinaj szerint Đurić tudta, hogy nem utazhat Koszovóba

Három nappal Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének letartóztatását, bántalmazását és Koszovóból való kitoloncolását követően Ramush Haradinaj, Koszovó miniszterelnöke a koszovói állami televíziónak azt nyilatkozta, Đurić nem kapott engedélyt a Koszovóba való beutazásra. Az igazságügyi minisztérium nem hagyta jóvá, hogy beutazzon, ugyanakkor a koszovói illetékesek több módon is igyekeztek egyértelművé tenni számára, hogy ha mégis Koszovó területére lép, letartóztatják – mondta Haradinaj, hozzátéve: mindennek fényében abban reménykedtek, hogy Đurić nem utazik Koszovóba, hiszen senki nem szerette volna, hogy az történjék, ami végül történt.

– Az az álláspontom, hogy mindenki tartsa tiszteletben a protokolláris szabályokat. Előre közöltük, hogy mi történik, ha semmibe veszi a koszovói szervek döntését. Semmi kifogásom az ellen, hogy Đurić Koszovóba utazzon, de csak akkor, ha betartja a vonatkozó szabályokat – fogalmazott Haradinaj.

Koszovó miniszterelnöke megerősítette: vasárnap este tájékoztatták arról, hogy ha Đurić Koszovó területére lép, letartóztatják, ő pedig egyetértett ezzel.

Marko Đurić nem kommentálta Haradinaj nyilatkozatát, ma elsősorban a koszovói szerb községek közössége megalapításának a kérdésével foglalkozott. Megerősítette, hogy a szerb államvezetés támogatja az ottani szerbek vezetőit abbéli szándékukban, hogy ha Pristina nem alakítja meg április 20-ig a községek közösségét, akkor ezt önállóan teszik meg. A brüsszeli megállapodás, amelyet Belgrád és Pristina is aláírt, szavatolja a községek közösségének a megalapítását, így a szerb vezetők követelése teljes mértékben legitim, a szerb politikusok letartóztatásával fenyegetőző pristinai tisztségviselők pedig először magukat tartóztassák le, hiszen öt éve nem tartják tiszteletben a kötelező erejű dokumentum rendelkezéseit – fejtette ki Đurić, aki szerint a koszovói fél azért akadályozza a közösség megalakítását, mert annak címerében szerepelne a négy ciril „sz” betű (C), amely a közismert jelmondat rövidítése (samo sloga srbina spašava).

Sajtószereplésének folytatásában Đurić mélységesen elítélte a Szerbiai Rádió és Televízió munkatársainak, valamint a velük forgató jogászoknak a szerdai letartóztatását Pećben. A sajtómunkásokat és a jogászokat ötórás kihallgatásnak vetette alá a koszovói rendőrség, és csak azt követően engedte őket szabadon, hogy Belgrád közbelépett – közölte Đurić, majd a továbbiakban elítélte, hogy a KFOR Koszovóban állomásozó erői tegnap különös érdeklődést mutattak a légierő Preševo felett átrepülő vadászgépei iránt. A politikus szerint egy évvel ezelőtt bejelentett rendes katonai tevékenységről volt szó.

Mindeközben Dalibor Jevtić, a Szerb Lista elnökségi tagja, a koszovói kormány egyik minisztere a kormányülésen Pristinában nyomozás elindítását követelte a hétfői incidens kapcsán. Követeli a felelősök büntetőjogi felelősségre vonását.

A Belgrád–Pristina-párbeszéd jövőjéről Aleksandar Vučić államfő nyilatkozott, mondván, még nem tudni, milyen formában, de biztosan folytatódik. Igaz, ebben az esetben sokkal fontosabb Koszovó mentoraival és szponzoraival tárgyalni, mint saját vezetőikkel – jegyezte meg Vučić.