2024. szeptember 8., vasárnap

Koszovóban letartóztattak hat állítólagos gülenistát

A koszovói rendőrség ma elfogott hat török állampolgárt, akik állítólag az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózata által finanszírozott iskolákban dolgoztak – számolt be a Zeri.info pristinai hírportál.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök Gülent és követőit vádolja a 2016-ban megkísérelt puccsal. A hitszónok tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.

A rendőrség csak annyit közölt, hogy több helyszínen is razziát rendezett, és elfogott hat törököt, azt azonban nem mondták, mivel gyanúsítják őket. Az elfogottaknak állítólag lejárt a tartózkodási engedélyük, és valószínűleg kitoloncolják őket. Egyikük a Gülen által finanszírozott iskolák vezetője volt, a többiek pedig ezekben az intézményekben dolgoztak.

A Balkánon több, Gülenhez köthető iskolát és alapítvány bezártak vagy megvonták tőlük a támogatást. Koszovó eddig nem volt hajlandó ilyen lépéseket foganatosítani, annak ellenére, hogy az ország egyik legnagyobb támogatója Törökország. Ankara az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét, és az utóbbi tíz évben több nagyberuházást is megvalósított.