2024. szeptember 7., szombat

Patthelyzet az autópálya témájában

Eddig Törökország mutatta a legnagyobb érdeklődést a Belgrád–Szarajevó autópálya megépítése iránt

A nyugat-balkáni térségben jellemző helyzetről, a két ország közötti gazdasági együttműködés lehetőségeiről és konkrét projektumok megvalósításáról tárgyalt ma Belgrádban Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja, akik a jószomszédi viszonyok fontosságát hangsúlyozták. Ivanić a Bosznia-Hercegovinában jellemző helyzetről számolt be beszélgetőpartnerének, ő pedig a koszovói helyzetről, illetve annak rendezéséről tájékoztatta a vendégét.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mint a találkozó után megtartott sajtótájékoztatón Ivanić elmondta, a politikai viszonyokat Bosznia-Hercegovinában elsősorban a választási törvény teszi bonyolulttá, ennek a kérdésnek a rendezéséhez viszont egyelőre hiányzik a politikai akarat. Ivanić nemlegesen válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Vučićtyal beszélgettek-e az országhatár témájáról, majd kifejtette, hogy a Bosznia-Hercegovinai választásokig, vagyis a következő négy hónapban, ez a kérdés biztosan nem kerül tárgyalóasztalra.

A Belgrád–Szarajevó autópálya témájával kapcsolatban Ivanić csupán annyit mondott, hogy remények szerint Törökország, a szóban forgó projektum iránt eddig a legnagyobb érdeklődést mutató ország, az ősz folyamán elkészíti vonatkozó pénzügyi tervét. Bosznia-Hercegovina politikai döntéshozói csak ezután alkothatnak érdemben véleményt a projektum kivitelezéséről – tette hozzá a politikus.

A felek a migránsválságra is kitértek, megosztván egymással az értesüléseket, hogy elsősorban Montenegró és Szerbia területéről lépnek Bosznia-Hercegovina területére. A legtöbben Horvátország irányába tartanak, onnan pedig valamelyik nyugat-európai országba – mondta Ivanić.