2024. szeptember 7., szombat

Jöhettek, testvéreim!

Szlovákia sürgeti Szerbia európai felzárkózását és Koszovó kapcsán sem gondolta meg magát

„Ha valakinek be kell jutnia az Európai Unióba, akkor azok ti vagytok, szerb testvéreim”, fogalmazott Belgrádban a Maja Gojković képviselőházi elnökkel folytatott megbeszélésen Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke. Szerbia és Szlovákia száz évvel ezelőtt létesített egymással diplomáciai kapcsolatot.

– Nem könnyű az élet az Európai Unión belül sem, mégis az EU jelenti az egyetlen lehetőséget. Szlovákia nagyon sok információt oszthat meg Szerbiával a felzárkózás útján, elmondhatja, milyen hibákat követett el, hogy azokat Szerbia már ne ismételje meg. Szerbiának meg kell óvnia a természeti kincseit, az ivóvízkészleteit, s nem kell eladnia a legfontosabb vállalatait – jelentette ki újságíróknak nyilatkozva Danko a találkozót követően.

Gojkovićtyal beszélgettek a képviselőkre vonatkozó új etikai kódexnek a kidolgozásáról is, amelyet Szlovákia Ausztriával és más államokkal közösen készít éppen elő. A kódex célja az, hogy fegyelmezettebbé, követhetőbbé tegye a parlamenti üléseket, mondta el a vendég. Köszönetet mondott Szerbiánék azért is, hogy itt tartózkodása idején szólhatott a parlamenti képviselőkhöz – ezt nagy megtiszteltetésnek nevezte, ami ráadásul más országokban nem is számít gyakorlatnak, így különleges alkalmat jelentett számára.

Maja Gojković köszönetet mondott a szlovák politikusnak, amiért országa kitart korábbi álláspontja mellett, és továbbra sem hajlandó elismerni a koszovói függetlenséget. Úgy fogalmazott, Pozsonyt minden alkalommal tájékoztatni kell arról, mi történik Brüsszelben a Belgrád és Pristina közötti párbeszédeken, melyek annak az eredményei, minek kapcsán nincs megállapodás továbbra sem. Szó volt a találkozón a szerb parlament elnöke szerint a két állam közötti bilaterális kapcsolatok erősítéséről is, köszönetet mondott vendégének, amiért teljes erőbedobással kiáll mellettünk az európai integráció útján is.

– E között a két ország között kiválóak a politikai és a gazdasági kapcsolatok is, az állami tisztségviselők között állandó jellegű, nyílt hangvételű párbeszéd létezik. Külön köszönetet szeretnék mondani azért, hogy a szlovák parlament elnöke elfogadta a meghívást, és a diplomáciai kapcsolatok századik évében ellátogatott hozzánk – jelentette ki nyilatkozatában Gojković.

Arról számolt be, hogy a képviselőházak közötti kapcsolatokat is szorosabbra fűzik, hamarosan összevetik a parlamenti ügyrendeket, s az etikai kódex megalkotásában is együttműködnek.