2024. szeptember 7., szombat

Megválasztották Belgrád polgármesterét

Zoran Radojičić libegőt, kiépített folyópartot, metrót és általános fejlesztéseket ígér

A belgrádi városi képviselő-testület ma hosszas, személyeskedésektől sem mentes vitát követően dr. Zoran Radojičić személyében megválasztotta a főváros polgármesterét. Az alpolgármesteri tisztség Goran Vesićé, Belgrád eddigi városi menedzseréé lett.

Zoran Radojičić programjának a beterjesztésekor (Fotó: Beta)

Zoran Radojičić programjának a beterjesztésekor (Fotó: Beta)

Radojičić a Tiršova utcai Gyermekklinika sebésze és igazgatója. A városi képviselő-testület épülete előtt „spontán összejövetel”-re került sor, a polgárok tömegesen érezték szükségét annak, hogy az utcára vonuljanak, és ekképpen biztosítsák támogatásukról az új polgármestert és csapatát. Megválasztását követően Radojičić kifejtette: minden belgrádi polgármestere lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak.

Nikola Nikodijević, a városi képviselő-testület elnöke a polgármester, az alpolgármester és a városi tanács tagjainak, illetve helyetteseinek megválasztására vonatkozó javaslatokat indokolván kifejtette: Radojičićot az teszi alkalmassá a polgármesteri tisztség betöltésére, hogy jól és lelkiismeretesen látta el feladatait a Gyermekklinikán.

Programjának beterjesztésekor Radojičić a Duna felett járó libegő megépítésének a megkezdését, az úgynevezett Tiršova 2 Gyermekkórház kiépítését, a folyópart rendezését és a metrót emelte ki. Az az álma, hogy Belgrád a következő négy évben igazi világvárossá fejlődjön. Minden egyes projektumnak a „kisemberre” kell összpontosítania, Belgrádnak mind a 17 városi önkormányzata ugyanannyira fontos, ezért mindenhol fejlesztéseket terveznek az egészségügyben, az oktatási rendszerben és az infrastruktúrában – mondta. Érdekes egyébként, hogy míg Radojičić „székfoglaló beszéde” csupán tíz percig tartott, Vesić csaknem 45 percen át ecsetelte terveit.

Az ellenzék, korábbi bejelentéseivel összhangban, nem támogatta a hatalmiak javaslatait. A legtöbben azzal érveltek, hogy Radojičić nem rendelkezik kellő politikai tapasztalattal. A többség biztos benne, hogy Radojičić a Szerb Haladó Párt bábja lesz. Mint Nikola Jovanović, a Szövetség Szerbiáért frakcióvezetőjének helyettese, a Vuk Jeremić vezette Néppárt alelnöke kifejtette: egyértelmű, hogy a hatalomnak miért van szüksége Radojičićra, az viszont már nem világos, hogy a feddhetetlen múltú orvos miért vállalta el a polgármesteri tisztség betöltését. Miért ajándékozza meg hitelességgel a „csapatot”, amelyet maga Aleksandar Vučić is „idióták csoportosulásá”-nak minősített – kérdezte a politikus, majd elismerte: örvendetes, hogy az SZHP végre olyan személyt javasol valamilyen tisztség betöltésére, aki nem vásárolta sem a diplomáját, sem a doktori titulusát.