2024. szeptember 7., szombat

„Szerbia polgárai nem rabok!”

Az idénymunkások és a külföldön dolgozók védelmével akarják csökkenteni a szürkegazdaságot

A Köztársasági Képviselőház többek között vitát folytat az idénymunkások egyszerűsített foglalkoztatásáról, amely alapján könnyített eljárásban válik majd lehetővé az idénymunkások munkavégzésének be- és kijelentése, hiszen egy rugalmas elektronikus modellt állítanak fel, ami alapján azoknak, akik idénymunkást foglalkoztatnak majd, nem kell az illetékes intézmények ügyfélfogadó pultjaihoz járulniuk.

Mint a parlament mai ülésén elhangzott, egyre több bejelentett mezőgazdasági gazdaság működik, és egyre több idénymunkás iránt mutatnak érdeklődést, így az igénymunkások védelmére is nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, az idénymunkások gyakran semmilyen biztosítással sem rendelkeznek. Az új törvényrendelkezés szerint havonta kell majd megújítani az idénymunkás bejelentését, amivel a munkaadó és a munkavállaló is érvényesítheti a jogait. Újdonságnak számít az is, hogy a munkaadók nemcsak egyszerűbb eljárásban, hanem kedvezőbb feltételek mellett jelenthetik be a munkásokat, hiszen csökken az utánuk fizetendő adó és a járulékok. A törvény szerint a munkaadó egy adott évben csupán 180 napra tud egy idénymunkást foglalkoztatni, és erre az időszakra a munkásnak jár a nyugdíj-, illetve egészségügyi biztosításra való jogosultság munkahelyi sérülés esetén.

Az ellenzéki képviselők szerint a halászatban, az erdészetben, továbbá az építőiparban foglalkoztatott idénymunkások helyzetét is szabályozni kellene, mert sokszor ők is idénymunkát végeznek. Veszélyes munkájuk ellenére a munkaadóik őket sem jelentik be, így egészségügyi biztosítás nélkül vannak.

A napirenden szereplő külföldiek foglalkoztatásával foglalkozó törvényt pedig csupán pontosították, konkretizálták milyen feltételek közpette lehet kiadni a munkaengedélyt egy külföldi foglalkoztatására. Ezzel a módosítással a külföldről érkező beruházásokhoz, jobb feltételek kialakításához szeretnének hozzájárulni.

Napirenden szerepel a külföldön ideiglenes munkát végző munkások védelméről szóló törvény is. Ennek kapcsán Zoran Đorđević munkaügyi és szociális védelmi miniszter kiemelte, az állam köteles gondot viselni az állampolgárairól, hiszen Szerbia polgárai nem rabok, és senki sem bánhat velük mostohán.