2024. szeptember 7., szombat
PARALIMPIA

Magyar éremeső Párizsban

Csütörtökön igazán jó napot zártak a magyar versenyzők Párizsban, Ekler Luca távolugrásban szerzett aranyérme után később még három medált gyűjtöttek a delegáció tagjai. A legfényesebbet a 400 méteres gyorsúszásban egy héttel ezelőtt első Konkoly Zsófia érdemelte ki, a 22 éves pécsi versenyző duplázott a medencében, az S9-es kategóriában 200 vegyesen is győzött. Konkoly a legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba, ahol óriási csatát vívott a Tokióban bronzérmes Nuria Marques Sotóval. A spanyol 100, majd 150 méternél is elsőként fordult, ám Konkoly gyorson robbantott, és végül Sotót 88 századdal megelőzve elsőként ért a falhoz. A magyar versenyző pályafutása harmadik paralimpiáján a hatodik érmét szerezte, eddig 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz a mérlege.

A medencéből még egy bronzérmet szállítottak az úszók, Pap Bianka az S10-es kategóriában 400 méter gyorson ért fel a dobogóra. A 24 éves versenyző a harmadik helyről várhatta a döntőt, ott sokáig tartotta a lépést az élen haladó két amerikai vetélytársával. A táv második felében leszakadt ugyan, ám bronzérmét senki sem veszélyeztette. Pap három évvel ezelőtt a második lett ebben a számban, azóta viszont már nyert vb-t. Az asztaliteniszező Pálos Péter ugyancsak a harmadik helyen zárt, miután az MS11-es kategória elődöntőjében 3:0-ra kikapott a mindössze 17 éves tajvani Csen Po-jentől. A Dunakeszi 39 éves sportolója derekasan küzdött, ám reális esélye nem volt ázsiai ellenfelével szemben. Az enyhe értelmi fogyatékossággal született Pálos Londonban és Tokióban arany-, Rio de Janeiróban pedig Párizshoz hasonlóan bronzérmes lett.

A napot magyar szempontból a női kerekesszékes tőrcsapat második helye zárta. A Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállítású csapat a nyolc között fölényesen, 45:19-re győzte le a franciákat, majd az elődöntőben Hongkongot is magabiztosan, 45:29-re verte meg. Az esti fináléban a favorit kínaiakkal találkozott az idén Európa-bajnok csapat, Krajnyákék becsülettel küzdöttek, végül 45:34-re kikaptak a papíron jóval esélyesebb ázsiaiaktól.

Péntek délelőtt is már született egy magyar érem: Luterán Petra nagyszerű versenyzéssel ezüstöt nyert a T47-es kategória távolugrószámában. A 400 méteren negyedik tatabányai atléta idén világbajnoki bronzérmes volt ebben a számban, és a mostani döntőben is remekül teljesített, kétszer is megjavította egyéni legjobbját, végül 5,85 méterrel lett második. A számot a vb-címvédő ecuadori Kiara Rodríguez nyerte meg 6,05 méterrel. Ez volt a magyar küldöttség kilencedik érme Párizsban, 3-3 arany és bronz után a harmadik ezüst.

 

Nyitókép: Az ezüstérmes kerekesszékes tőrcsapat (Fotó: MTI)