2024. szeptember 7., szombat

Nem lehet feltétel a családi állapot

Közvitán a nemek egyenjogúságával foglalkozó törvénytervezet

Korszerű és minőségi megoldásokkal lehet csak teljes nemi egyenlőséget elérni a társadalom minden területén, ezt szolgálja a nemek egyenjogúságával foglalkozó új törvénytervezet – emelte ki ma Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke a törvény belgrádi közvitájának megnyitóján. Mint rámutatott, ez a törvény egy újabb előrelépés a nők elleni erőszak visszaszorításában, illetve a diszkrimináció megakadályozásában a munkavállalás vagy a karrierépítés terén, és hozzájárul a nők gazdasági megerősödéséhez.

Szerbia 2009 óta rendelkezik a szóban forgó törvénnyel, aminek köszönhetően a nemek egyenjogúsága jelentős fejlődésen ment keresztül, hiszen 2000-ben a parlamenti képviselők csupán 12,4 százaléka volt nő. Ez az arány 2007-ben 21,2 százalékra nőtt, hogy ma a képviselői székek 36,8 százalékát nők foglalják el. Nő áll a Köztársasági Képviselőház, a kormány, az Alkotmánybíróság és a Nemzeti Bank élén is. Hozzátette, további fejlődésre van szükség, hogy a nők még jobb helyzetbe kerüljenek a szerb társadalomban.

– Ezek az adatok arra mutatnak rá, hogy csak idő kellett ahhoz, hogy bebizonyítsuk, alkalmasak vagyunk egy-egy poszt betöltésére, és felelősségteljesen helytállunk, ha az ország és a társadalom számára kulcsfontosságú döntést kell hozni – mondta Gojković.

Az új törvénytervezetben már szigorúbb követelményeket tüntettek fel a nők javára, így például a választási listákon a jelöltek legalább 40 százaléka nő kell hogy legyen, az állami szervek kötelezettsége lesz, hogy mindkét nem képviselve legyen a nemzetközi, a köztársasági és más testületekben. Ennek a törvénynek a hatályba lépése után foglalkoztatás esetén a munkaadó nem kérdezhet rá a jelölt családi állapotára, illetve a jövőre vonatkozó ilyen terveire. Tiltja a munkaviszony megszakítását terhesség, szülési szabadság miatt, illetve ha gyermekápolás okán marad távol a munkahelyétől. Ezzel szeretnék növelni a nők foglalkoztatásának arányát, hiszen Szerbiában még mindig jelentősen, 14 százalékkal magasabb a munkanélküliség aránya a nők esetében, mint a férfiakéban.

A törvénytervezet közvitáját több városban is megtartják.